12.11.2023 - 21:40
Bloomberg · Stephanie Bodoni
Alphabet Inc. (l’empresa de Google), Meta Platforms Inc. (l’empresa darrere Facebook, WhatsApp i més aplicacions) i ByteDance Ltd. (TikTok) han guanyat una sentència al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que limita la capacitat dels estats membres de la UE per a imposar-los les normatives locals.
Aquestes tres empreses han lluitat contra una llei austríaca que va entrar en vigor el 2021, i que les ha obligades a examinar continguts il·legals en les plataformes, o arriscar-se a multes fins de deu milions d’euros. Les empreses tecnològiques argumentaven que no els podien aplicar aquesta llei, atès que les seves seus a la UE eren a Irlanda i no pas a Àustria, en aquest cas.
Així, cap dels vint-i-set estats membres de la Unió “no pot sotmetre un proveïdor de plataforma de comunicació establert en un altre estat membre a obligacions generals i abstractes”, ha ordenat el TJUE.
Les normes austríaques van entrar en vigor abans de l’Acta de Serveis Digitals de la UE, un nou conjunt de normes digitals que obliguen les empreses de xarxes socials a contractar més moderadors de contingut i usar la mitigació de riscs per disminuir la propagació de contingut perjudicial. Les empreses que no la compleixin poden enfrontar-se a multes fins del 6% dels seus ingressos anuals o, fins i tot, ser prohibides a la UE si la infringeixen reiteradament.
L’oficina del ministre de la Constitució d’Àustria ha respost que la llei del 2021 solament era un pas intermedi per a protegir els ciutadans de l’odi a internet i que les normes posteriors aprovades per la UE ja eren en vigor i tindrien impacte.