Google nega haver creat cap aplicació per a espiar mòbils aprofitant la covid-19

  • Apple i Google han habilitat els sistemes operatius Android i iOS perquè hi puguin funcionar aplicacions de traçabilitat · Aquestes aplicacions han de ser governamentals i han de tenir el vist-i-plau de l'usuari

VilaWeb
Redacció
02.06.2020 - 15:49
Actualització: 03.06.2020 - 13:29

Aquestes darreres hores, diversos usuaris d’Android (Google) s’han adonat que els seus telèfons mòbils incorporen un ‘sistema de notificacions d’exposició a la covid-19‘. Aquesta eina no és en cap cas una aplicació de traçabilitat que la multinacional nord-americana hagi instal·lat de manera secreta, tal com diuen alguns missatges i vídeos que corren per les xarxes socials. L’enrenou ha estat tan gran que la cap de comunicació de Google a l’estat espanyol i Portugal ha hagut de desmentir les acusacions. ‘Ni hem creat una app, ni l’hem instal·lada de manera secreta, ni espiem ningú’, ha piulat Anaïs Pérez.

Les notificacions només apareixen en aquells mòbils que han actualitzat el sistema Android –una funció que en molts casos és automatitzada– a la seva darrera versió, cosa que també ha fet Apple amb iOS. Per quin motiu? L’abril passat, ambdós gegants van anunciar una col·laboració inèdita perquè els sistemes Android i iOS permetessin el funcionament d’aplicacions de traçabilitat, les quals utilitzen la tecnologia bluetooth per a identificar possibles cadenes de transmissió de la covid-19.

En un comunicat, Google i Apple van deixar clar que la iniciativa ere un esforç conjunt per a ‘ajudar els governs i les agències de salut a reduir la propagació del virus’. Aquesta col·laboració consta de dues fases. La primera era la creació d’uns codis que han de servir com a base perquè les apps governamentals puguin funcionar en Android i iOS.

Ara bé, ni Google ni Apple no han dissenyat cap aplicació, i així ho van deixar palès en un comunicat el 20 de maig. Aquestes eines de traçabilitat les han d’impulsar els governs, tal com ha passat a Singapur, Nova Zelanda i la Xina. El govern espanyol preveu de fer una prova pilot a les Illes Canàries durant el juny.

Tornar al passat per controlar el coronavirus: així funciona una aplicació de rastreig de contactes 

La segona fase de la col·laboració, que ha sorprès uns quants usuaris, és la introducció de les ‘notificacions d’exposició’ en els sistemes operatius. Aquesta eina, que només apareix si s’actualitzen els Android i els iOS a la darrera versió, permeterà a les aplicacions operar, un cop estiguin instal·lades i l’usuari hagi donat el seu consentiment.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor