09.04.2018 - 17:21
|
Actualització: 09.04.2018 - 19:14
L’eurodiputat del PP espanyol Esteban González Pons va qüestionar fa pocs dies el tractat de Schengen, que permet la lliure circulació de persones per Europa sense fronteres, arran de la decisió del tribunal de Slesvig-Holstein d’alliberar Puigdemont. Avui hi ha tornat, i, en una carta a tot el Parlament Europeu que publica l’agència ACN, ha dit que ‘cap jutge a Espanya, ni regional ni nacional ni del Tribunal Suprem no s’atreviria a donar protecció legal a un partit polític alemany, un moviment o un individu que intentés trencar l’ordre constitucional alemany’. En l’escrit, que han rebut tots els parlamentaris i assessors de la cambra, González Pons afegeix que ‘alguna cosa no funciona’ a la Unió Europea quan ‘un tribunal regional pot desestimar en només dos dies el criteri d’un Tribunal Suprem nacional, elaborat durant sis mesos en una investigació detallada i exhaustiva basada en proves legalment demostrables’.
González Pons, que és vice-president del grup popular europeu a la cambra, ha indicat a l’escrit que ‘Espanya pertany a Europa’ i creu en un ‘projecte comú’ pel qual està ‘disposada a lluitar’. I afegeix: ‘Però aquesta Unió és només possible si podem comptar els uns amb els altres i si podem donar-nos suport mútuament quan ens ataquen.’
Segons l’eurodiputat, ‘la confiança recíproca i genuïna entre estats membres’ és clau a la Unió Europea i l’ordre europea de detenció –el mecanisme utilitzat pel Suprem perquè Carles Puigdemont fos lliurat a Espanya–, hauria de permetre el ‘retorn de criminals més de pressa i més fàcilment’. ‘Si l’ordre d’arrest no funciona, Schengen ens deixa indefensos davant els criminals. És un dels principals perills de la Unió Europea’, afegeix.
Tot i les crítiques a la decisió de la justícia alemanya, González Pons acaba la carta assegurant que el PP la respecta. ‘És un cas legal, i són els jutges, els fiscals i els tribunals que en són responsables, no els polítics. De manera que deixem treballar la justícia’, afegeix, i demana de no convertir el Parlament Europeu en un ‘tribunal paral·lel’.