Donen per mort en Goiat, un dels óssos més temuts i coneguts del Pirineu

  • Procedent d'Eslovènia, va ser alliberat al Pirineu el juny del 2016 i va protagonitzar episodis violents contra bestiar

VilaWeb

VilaWeb – Agències

09.04.2024 - 17:49

El Grup de Seguiment Transfronterer de l’Ós Bru al Pirineu, que inclou representants del Principat, Andorra, l’Aran, Catalunya Nord, l’Aragó i Navarra, han donat per mort l‘ós Goliat en el recompte d’exemplars d’óssos bruns publicat enguany.

Fa gairebé dos anys que no hi ha evidències que en Goiat continuï en vida, per la qual cosa ha estat donat per mort. Durant el 2023 s’han donat per morts o desapareguts un total de set óssos, tres adults i quatre subadults, i es comptabilitzen tant els exemplars dels quals es té una evidència de mort com dels que no es té indicis durant un parell d’anys.

L’ós Goiat va ser alliberat el juny del 2016 a la vall de Bonabé, al Pallars Sobirà; un exemplar de deu anys, amb un nom que en la variant pallaresa, significa noi jove o fadrí. Procedent d’Eslovènia, va protagonitzar uns quants episodis violents amb bestiar i va obligar a activar el protocol per a óssos violents. Sobre això, pagesos, autoritats locals i el mateix govern d’Aragó van sol·licitar a la Generalitat de Catalunya, qui l’havia introduït, que fos retornat als Alps julians, ja que després d’haver matat animals, consideraven que podia ser perillós per a les persones.

L’objectiu era que Goiat consolidés la població d’óssos al Pirineu i que substituís en Pyros (1988-2017), que fins aleshores havia estat pràcticament l’únic mascle de l’espècie que s’ha reproduït dins del seu domini de més de cinc mil quilòmetres quadrats de muntanyes del Pirineu.

La població d’óssos al Pirineu aquest 2023 ha continuat creixent i ha arribat als vuitanta-tres exemplars, set més que l’any passat. És una de les xifres de ventrades més altes registrades d’ençà dels primers reforços de població de l’espècie l’any 1996.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor