05.12.2024 - 17:43
|
Actualització: 05.12.2024 - 17:53
Nova Esquerra Nacional (NEN), candidatura a la direcció d’ERC encapçalada per Xavier Godàs, ha ofert la mà a Foc Nou, la llista que va quedar eliminada del procés en la primera votació, per sumar esforços per a la segona volta del congrés del partit, que es farà el 14 de desembre. S’enfrontarà a Militància Decidim, d’Oriol Junqueras, que va guanyar en la primera votació.
Amb una proposta oberta a tots els militants, diuen que aspiren a crear un moviment aglutinador d’aquells militants que pensen que el congrés ha d’acabar amb la recuperació “d’un partit que clarament tingui la independència i la justícia social com a dues lluites indestriables”.
La proposta comença assenyalant que ara mateix no hi ha cap lideratge al partit capaç de generar la cohesió que ERC necessita i, per això, proposen de cercar-la en un “projecte polític nítid”. En aquest sentit, proposen de dissenyar una estratègia per a fer un nou referèndum d’independència amb l’horitzó posat al 2031, quan farà cent anys de la proclamació de la República Catalana després d’unes eleccions municipals i de la creació del partit. A més, assenyalen el 2025 com l’any per a definir aquesta estratègia mitjançant una conferència nacional, i conviden integrants de totes les candidatures a participar en el procés. A més, ofereixen a Foc Nou d’escollir la presidència d’aquesta conferència.
A més, proposen que qualsevol pacte d’investidura o de govern sigui avalat obligatòriament pels militants en una consulta interna vinculant. En la mateixa línia, proposen la revisió anual del compliment d’aquests pactes amb un “informe exhaustiu” elaborat per un representant de cada candidatura. Així, situen la tardor del 2025 com la data per a votar si cal mantenir el pacte actual d’investidura de Salvador Illa.
Una altra de les propostes polítiques és separar el càrrec de president del partit del de candidat a la presidència de la Generalitat. D’aquesta manera, asseguren, es garanteix la no-acumulació de càrrecs i la no-supeditació del partit a les institucions.
El document també dedica un punt a la defensa del català, que ha de ser la llengua de cohesió de la societat, i demana de potenciar-la en tots els àmbits.
Finalment, posen sobre la taula la necessitat de recuperar la confiança dels militants tot reforçant el bon funcionament dels òrgans de control intern. Sobre això, s’obren a encarregar una auditoria sobre el cas dels cartells.