13.08.2019 - 17:23
|
Actualització: 13.08.2019 - 17:28
L’entitat ecologista Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha criticat l’informe que va autoritzar la retirada amb excavadores de posidònia les platges de La Ràpita i Les Covetes (Campos). L’entitat veu l’informe, de la Direcció General d’Emergències i Interior, fet ‘a mida’ per a facilitar la retirada de posidònia a les platges de Campos. En un comunicat, el GOB diu que l’actuació es fonamenta en un informe que assenyala que la posidònia ‘posa en greu perill la seguretat de les persones’, cosa que l’entitat considera ‘una exageració absurda i interessada’.
⚠️⚠️⚠️ Ara mateix s'està retirant la #posidònia de #SaRàpita sense autorització de la Conselleria de Medi Ambient! I a damunt, llevant-la de dins l'aigua, cosa completament prohibida pel decret de protecció de la posidònia! 😡 pic.twitter.com/46Uny6mRUa
— GOB Mallorca (@GOBMallorca) August 12, 2019
Després d’haver analitzat l’informe facilitat per la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, el GOB assegura que està ‘fet a mida per atendre determinades reclamacions de retirada de les restes de posidònia acumulades a la platja’. L’informe deriva de l’aplicació del Decret de 2005 que regula les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de les Balears, i que estableix els equips humans, recursos materials i elements d’informació i abalisament que ha d’haver-hi a les platges, en funció del nivell de risc en què s’hagin catalogat.
Per establir el nivell de risc d’una platja s’avaluen l’afluència de persones a la mateixa en les dates de màxima concurrència, un històric d’incidències registrades, els nuclis de població pròxims, les condicions habituals de la mar, característiques físiques i entorn de la platja, activitats esportives i d’esbarjo que es duen a terme en ella i l’abalisament en zones de bany. Les mesures de seguretat s’estableixen en funció d’aquests aspectes.
El GOB recalca que en aquest decret no hi ha ni una sola referència a l’acumulació de restes de posidònia, ni s’apunta la seva presència com a element de risc. El grup ecologista defensa que les restes de posidònia, com a element natural, formen part de la relació de característiques pròpies de la platja, de la mateixa manera que les condicions de pendent, onatge, corrents i vegetació, que s’han de tenir en compte en dissenyar els plans de seguretat.
A les observacions de l’informe, que es fonamenta en una acta d’inspecció, s’afirma que les restes d’aquesta planta marina protegida que impedeixen ‘el normal ús de la platja com a zona de bany posant en greu perill la seguretat de les persones’. En la inspecció es van detectar 6 deficiències importants en les mesures i elements de seguretat com que el mòdul de socors incompleix el decret, el cartell d’informació és incorrecte, manca de megàfon, la moto aquàtica no està operativa i el socorrista ni està inscrit ni capacitat per a la seva funció. Si bé ja han estat esmenades, el GOB crida l’atenció sobre el fet que no es fessin públiques per part de l’Ajuntament de Campos, l’administració responsable de vetllar pel dispositiu de seguretat.
Segons el GOB, això indica que ‘en la redacció de l’informe i en la posterior difusió parcial del seu contingut hi ha hagut una intencionalitat clara: reforçar la reclamació de retirada de posidònia de determinats actors econòmics i polítics’. El GOB ha instat a la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització a revisar les condicions en què es va emetre l’informe per evitar que la situació es pugui repetir.
Insisteixen que les restes de posidònia formen part de les platges naturals ben conservades i en què, si la seva acumulació suposés realment una dificultat per a l’operatiu de socorrisme, ‘no és la platja la qual s’ha d’adaptar al dispositiu sinó al revés, igual que s’ha d’adaptar a la resta de condicions naturals existents’.