Girona es gira d’esquena a Felipe VI

  • La pressió política i social obliga la Fundació Princesa de Girona a fer la gala dels premis fora de la ciutat, per primera vegada en nou anys

VilaWeb
Redacció
27.06.2018 - 22:00
Actualització: 27.06.2018 - 23:49

El març del 2009, representants de la Cambra de Comerç de Girona, Caixa Girona, la Fundació Gala-Salvador Dalí i la Caixa van anar a Madrid, al Palau de la Zarzuela, per dinar amb Felipe VI i acordar la creació de la Fundació Príncep de Girona, ara anomenada Fundació Princesa de Girona (FPdGi). ‘Sa Altesa Reial, que ostenta aquest títol i ens honora fent servir aquesta dignitat, sempre ha posat en relleu el seu compromís amb Girona donant suport a iniciatives’, deien les entitats promotores. Però, nou anys més tard, aquesta voluntat empresarial i política de crear lligams amb la monarquia s’han trencat totalment, i avui la gala dels premis de la fundació, l’acte central i que més pàgines de diari omple, s’haurà de fer fora de Girona.

I no és pas per decisió pròpia de la fundació, sinó de la ciutat, que ha volgut tancar la porta a Felipe VI. Ell ja no és el president d’honor de la fundació, sinó que ho és la seva filla Elionor de Borbó i Ortiz –d’aquí sorgeix el canvi de nom–, però ell en continua essent el màxim representant i qui presidirà els actes d’avui. El lligam entre Girona i Felipe VI, si és que n’hi ha hagut mai –la batllessa de la ciutat, Marta Madrenas, assenyala que sempre ha estat artificial–, es va trencar el 3 d’octubre. L’endemà passat del dia del referèndum i la repressió de la policia espanyol, que havia deixat més de mil ferits, el monarca va oferir un discurs televisat en què, emprant un to agressiu, va beneir la línia dura de Mariano Rajoy i no va dir ni un mot dels incidents del primer d’octubre.

El primer efecte va ser social. A banda la desafecció entre molts ciutadans, la Cambra de Comerç de Girona va ser el primer agent a pronunciar-s’hi. La cambra, membre fundador de la fundació, va aprovar per unanimitat, en un ple, d’abandonar ‘per dignitat’ el patronat de l’entitat. El comunicat era molt explícit: ‘La Cambra ha trobat a faltar en el discurs del passat dimarts del rei Felip VI un inequívoc posicionament de la corona espanyola per condemnar la violència policial indiscriminada soferta per ciutadans indefensos a escoles d’ensenyament. […] La Corona ha tancat els ulls davant d’actuacions policials desproporcionades que han estat repudiades arreu del món.’

VilaWeb s’ha posat en contacte amb la Cambra, però oficialment s’estimen més no tornar-ne a parlar. Fonts de l’entitat expliquen que se senten ‘assenyalats’ i per això no ‘volen fer més soroll’. ‘Ja vàrem fer el que havíem de fer.’

Una altra mostra social contrària a Felipe VI fou la de Robolot Team, els organitzadors del Robolot, que van renunciar a renovar el conveni amb la fundació, a la qual feia uns anys els atorgava un ajut de 5.000 euros. Els diners es destinaven a organitzar la trobada de robòtica que fan anualment. En el comunicat deien: ‘Cal finançament per a les activitats educatives però no a qualsevol preu.’

Dos investigadors, Bernat Ollé i Romain Quidant, van retornar el premi de deu mil euros que havien rebut els anys 2015 i 2011, respectivament. En una carta pública argumentaven que la casa reial espanyola havia ‘liquidat’ de cop la tasca de construir ponts que havia fet la fundació. Assenyalaven directament Felipe VI d’haver donat ‘un vist-i-plau explícit’ a ‘l’onada de repressió’ que acabava de rebre la població catalana.

Persona ‘non grata’
Després d’aquesta resposta social de pes, pocs dies més tard l’Ajuntament de Girona va declarar persona ‘non grata’ Felipe VI. El primer d’octubre la ciutat havia vist actuacions policíaques violentes en cinc col·legis diferents i els regidors de CiU, ERC i la CUP, que conformen una àmplia majoria –18 regidors de 25–, van aprovar la moció. Una moció que, mesos abans, havia estat tombada pels vots en contra de CiU. ‘Nosaltres sempre ens hi havíem oposat perquè interpretàvem que la monarquia no havia tingut cap gest en contra de Girona ni dels ciutadans de Girona. Crèiem que no s’havia de caure en fórmules de crear tensió. Tot això, ho he defensat jo mateixa en plens. Però, és clar, el 3 d’octubre ho canvia tot’, diu la batllessa de Girona, Marta Madrenas, en una entrevista que es publica avui a VilaWeb.

La substituta de Carles Puigdemont a la batllia de Girona ha volgut complir la moció aprovada. El mes de maig ja va anunciar obertament que Felipe VI havia estat ‘del tot deslegitimat’ després del discurs ‘infumable, impresentable i antidemocràtic’, i que no li cediria cap espai municipal per al lliurament dels premis anuals que atorga la FPdGi. Per una altra banda, Torra també va renunciar fa poc a la vice-presidència d’honor de la fundació. ‘Catalunya viu una situació excepcionalment greu. I no ens interessen les fotografies amb aquells que avalen i animen la repressió i la persecució d’idees i de projectes polítics democràtics’, va dir el president.

Consegüentment, la FPdGi ha hagut de cercar un nou emplaçament i farà el lliurament dels premis anuals al Mas Marroch, el centre d’esdeveniments del Celler de Can Roca, a Vilablareix (Gironès). La trobada del programa ‘Rescatadors de talent’ es farà també fora de Girona, a l’hotel Camiral de Caldes de Malavella (Selva).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor