23.12.2023 - 02:14
El ple de Girona ha aprovat definitivament les ordenances fiscals per al 2024 amb els vots en contra de l’oposició. El PSC, el PP i Vox, han tornat a criticar com s’han tramitat i els socialistes han anunciat que estudiaran si prenen “mesures legals”, després que els hagin desestimat el recurs de reposició. El govern, en canvi, defensa que ha estat un procés “transparent”. “Hi ha pogut intervenir i participar”, ha dit la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu. En aquest sentit, ha demanat als socialistes que es concentrin en els discrepàncies polítiques i que deixin enrere la “política d’acorralament” a qualsevol decisió. Les ordenances recullen, entre d’altres, un increment de l’IBI del 3,6% i un augment del 25% de la taxa d’escombraries.
Girona ha aprovat definitivament les ordenances per a l’any que ve i ho ha fet, de nou, amb retrets per part de l’oposició. La confrontació ha començat ja en el primer punt on s’ha votat l’urgència. Aquí, la regidora del PSC, Bea Esporrin, ha criticat que no s’haguessin pogut debatre en una comissió informativa perquè “l’expedient estava incomplet” i que tampoc s’atengués el recurs de reposició que van presentar en considerar que s’havien vulnerat els seus drets.
“Un govern transparent i bon gestor hauria d’actuar amb diligència i previsió. Per tant, ni hauria d’anar a corre-cuita, ni convocar plens extraordinaris i urgents que impliquen que no hi hagi comissió informativa”, ha dit la regidora. A més, Esporrin ha anunciat que estudiaran si adopten “mesures legals” després de la desestimació del recurs.
En la mateixa línia, Vox i el PP han criticat les formes. “És una clatellada a la gent i no hi podem donar suport. Espero que surti bé, perquè sinó, potser algú hauria de donar explicacions o, potser, dimitir”, ha dit el regidor del PP, Jaume Veray.
La regidora d’Hisenda, per la seva banda, ha defensat les ordenances. Ha dit que calia fer una actualització i que, a més, s’hi ha incorporat elements “nous” que “comencen a dibuixar les línies que el govern s’ha marcat”. A més, ha dit que estan fent un treball “de fons” amb visió “de mandat”.
Sobre les crítiques, Aliu ha dit que no entraria en el seu discurs “destructiu”. “S’ha fet un procés transparent on han pogut intervenir i participar i els demano que ens centrem en el debat polític, no només avui sinó en general”, ha afirmat. En aquest sentit, ha diu que el “desgast constant” no ajuda ningú i que la “judicialització de la política és contraproduent”. “Els demano que deixin enrere aquesta mena de política d’acorralament a qualsevol mesura”, ha insistit.
L’alcalde, Lluc Salellas, ha puntualitzat també que els grups han tingut gairebé dos mesos per “estudiar el que volguessin” i que hi han pogut participar “amb totes les garanties”.
Augment de l’IBI i la taxa d’escombraries
Les ordenances s’han aprovat amb el suport del grups al govern (Guanyem, ERC i Junts) i els vots en contra del PSC, PP i Vox. Les ordenances preveuen una actualització de les taxes i impostos municipals amb una puja generalitzada del 3,6% que inclou l’IBI. Girona també ha actualitzat la taxa d’escombraries per tal de fer front a les despeses associades al contracte de recollida de residus aprovat el 2022 i valorat en 168 milions d’euros. En aquest cas s’augmentarà el 2024 en un 25,87% la taxa per a particulars i en un 28,40% per a les empreses. Una altra novetat és que el pagament de la taxa d’escombraries es podrà fer fraccionat en tres rebuts.
Pel que fa a la taxació dels pisos buits dels grans tenidors, el 2024 les persones titulars de quatre o més habitatges que en tinguin un de desocupat durant dos anys tindran un recàrrec de fins al 50% en l’IBI del pis buit. Si el titular de més de quatre pisos en té un de desocupat durant més de tres anys, el recàrrec serà del 50% i s’hi sumarà un 10% addicional per cada any més que estigui en desús. En cas que el propietari tingui dos dels pisos desocupats durant dos anys, el recàrrec serà del 100% i també s’afegirà el 10% per any si dos pisos o més estan buits durant més de tres anys.
Les ordenances per a l’any que ve també contemplen doblar el preu de les places d’aparcament en superfície reservades als hotels, així com augmentar l’IBI de les grans superfícies. A més, s’incorporarà una bonificació del 60% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) als immobles catalogats com a comerços emblemàtics. Aquesta bonificació també s’estén a la reforma d’un local nou, però es manté el titular i la llicència, si aquestes pertanyen a un comerç emblemàtic. Finalment i amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat “més verda”, les noves ordenances també eliminen les bonificacions als cotxes de més de 25 anys.
El ple extraordinari d’aquest divendres també ha donat llum verda a la modificació de la bonificació per instal·lar plaques fotovoltaiques. El canvi permetrà obtenir de manera àgil la bonificació. Fins ara, la normativa preveia la necessitat de comptar amb la comunicació prèvia autoritzada. Ara, es podrà obtenir la bonificació de forma immediata amb el títol administratiu habilitant amb relació a la construcció, obra o instal·lació duta a terme.
Amb aquesta reforma s’ha aconseguit doncs trobar una solució per aquells veïns i veïnes que sense tenir una comunicació prèvia de les plaques fotovoltaiques no podien accedir a les bonificacions fiscals de forma ràpida.
D’altra banda, en la taxa d’escombraries, les consultes de logopedes han passat a formar part del grup de professionals de psicologia, ja que fins ara es trobaven en el grup de veterinaris o sanitaris. Aquest canvi suposa una reducció de la taxa, ja que generen menys residus. Aquesta és una proposta que el col·lectiu ha fet arribar al consistori.