06.05.2022 - 19:27
|
Actualització: 06.05.2022 - 19:28
El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha instat el govern espanyol a confiar “urgentment” a la Generalitat la gestió els fons europeus i ha criticat que Catalunya només ha rebut el 7,8% del total durant el 2021 sobre un total de 24.220 milions d’euros. En aquest sentit, ha demanat que no es malbarati una oportunitat que considera històrica. “Estem parlant estrictament de justícia i d’eficiència”, ha afegit Giró en la darrera jornada de la Reunió Anual del Cercle d’Economia.
“La gestió del programa des de l’estat no està sent òptima”, ha criticat el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, que ha recordat que és una advertència que ja va fer l’any passat davant el mateix auditori. “No ho està sent, precisament, perquè l’estat no ha volgut fer seu un principi bàsic d’economia política, i que jeu en el cor de la construcció europea: el principi de subsidiarietat”, ha afegit.
El conseller ha remarcat que un programa com els dels fons Next Generation EU és de molta magnitud i complexitat i difícil d’implementar i ha avisat que els riscos d’entrar en un “espiral de burocràcia i d’allunyament” dels projectes que opten als recursos són evidents.
En línia amb la intervenció de l’any passat, el conseller ha posat sobre la taula el model de finançament territorial i ha assegurat que estava d’acord amb el diagnòstic que fa el Cercle dels dèficits que pateix Catalunya. En aquest sentit, ha denunciat “l’efecte pervers de la hipercapitalitat madrilenya”, que el model de vertebració territorial “està caducat” i que el dèficit d’inversions en infraestructures “és molt perjudicial” per a l’economia del país.
“Després de dècades i dècades de xocar de cap contra un mur de pedra, amb arguments, estudis i reivindicacions, jo no veig, encara, que s’hagi obert cap escletxa en aquest mur”, ha lamentat.
Sobre l’impost de patrimoni, del qual Giró ha admès que és una anomalia a Europa i ha recordat que la Comunitat de Madrid és l’únic territori de l’estat que el té 100% bonificat. “L’excepció no és Catalunya, l’excepció és Madrid”, ha dit Giró, que ha puntualitzat que “ni tan sols les tres diputacions basques i Navarra” el tenen.
El conseller ha comentat que si bé és cert que aquest impost no existeix a la resta del continent, altres països com el Regne Unit, França o Itàlia tenen una fiscalitat superior sobre actius financers o sobre béns immobles.
En qualsevol cas, Giró s’ha mostrat diposat a “considerar i replantejar” l’impost de patrimoni “si la situació ho permet” i Catalunya té !més marge de maniobra en política fiscal”.