[VÍDEO] Puigdemont debat sobre la independència en un festival sobre els drets humans

  • Puigdemont, Serret i familars de presos polítics participen en un seguit d'actes per a denunciar la repressió en el Consell de Drets Humans

VilaWeb

Redacció

17.03.2018 - 22:00
Actualització: 19.03.2018 - 11:39

La brutalitat policíaca contra l’1-O i els embats repressius posteriors han originat una allau de denúncies de violació de drets fonamentals a Catalunya. Organismes com Amnistia Internacional o Human Right Watch ho han constatat. Aquesta setmana, la internacionalització de la situació del Principat fa un pas més i arriba a la seu de l’ONU a Ginebra, on es reuneix el Consell de Drets Humans. Per això s’hi han organitzat debats i actes sobre Catalunya, l’independentisme i la repressió, que comptaran amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera Meritxell Serret.

—Crònica del debat d’Andreu Barnils: ‘Els independentistes han de poder formar govern, perquè han guanyat les eleccions

El president de la Generalitat ha participat en un debat a Ginebra sobre la independència i la situació política al Principat, organitzat pel Festival de Cinema sobre els Drets Humans (FIFDH), un dels més importants d’aquesta categoria. A més d’ell, hi havia Micheline Calmy-Rey, que ha estat dues vegades presidenta de Suïssa, vice-presidenta i ministra d’Afers Estrangers (2003-2011); el periodista Xavier Vidal-Folch; i Nicolas Levrat, doctor en dret internacional públic. Podeu veure el debat, en francès, ací:

Abans del debat s’ha emès el documentari Catalogne: l’Espagne au bord de la crise de nerfs (‘Catalunya: Espanya a un pas de la crisi nerviosa’), un film produït a França que pretén explicar l’evolució de les relacions entre Catalunya i Espanya, l’auge de l’independentisme i la repressió durant el referèndum de l’1-O, amb els testimonis de personalitats que coneixen el procés de primera mà, com ara Puigdemont mateix, Gabriel Rufián, Jordi Amat, Carles Porta, Josep Borrell i Elpidio José Silva. Vegeu-lo ací:

https://www.youtube.com/watch?v=cmRHZ94_3M0

Ginebra, capital dels drets civils dels catalans durant quatre dies
Suïssa ja és un escenari conegut pels catalans. El parlament suís té un dels primers grups d’amistat amb Catalunya i el govern federal va ser l’únic que es va oferir a intercedir entre la Generalitat i la Moncloa després de l’1-O, una oferta que Mariano Rajoy va rebutjar contundentment. No fa pas gaire, Suïssa ha tornat a l’actualitat catalana, quan l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel va anunciar que s’exiliava a Ginebra.

Ahir al vespre, arribant a Suïssa, Puigdemont es va reunir amb un grup de càrrecs locals de Ginebra, amb qui va conversar sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya.

La visita de Puigdemont i Serret a la ciutat ha encès les relacions diplomàtiques entre Madrid i Berna. La fiscalia espanyola va demanar al jutge del Suprem Pablo Llarena que activés els mecanismes perquè el president i la consellera fossin detinguts una volta trepitgessin Suïssa. Tanmateix, el portaveu de l’oficina federal de Justícia, Folco Galli, va respondre que no hi havia cap ‘base legal’ per a detenir-los i extradir-los.

La involució de drets a Espanya a l’ONU
Demà, l’Institut dels Drets Humans de Catalunya (IDHC) farà un debat a la seu de l’ONU sobre la regressió dels drets humans a Espanya. En l’acte, la repressió contra l’independentisme serà el tema principal, però també s’hi parlarà de la llei mordassa o de l’abús que fa la justícia espanyola de tipificacions penals com l’enaltiment del terrorisme o el delicte d’odi per a coartar la llibertat d’expressió.

El debat comptarà amb experts com ara el jutge emèrit del Suprem espanyol José Antonio Martín Pallín; el síndic de greuges, Rafael de Ribó; i el professor Michael Hamilton, especialista en la protecció del dret de la llibertat de reunió. Laura Masvidal, muller de l’ex-conseller Joaquim Forn, hi intervindrà en representació de les famílies dels presos polítics. El moderador serà David Bondia, president de l’IDHC i professor de dret internacional de la UB.

Meritxell Serret, el dret de l’autodeterminació i els presos polítics

El cicle continua dimarts (12.30) amb una conferència sobre el dret d’autodeterminació al segle XXI. Jordi Solé, eurodiputat d’ERC, el moderarà i comptarà amb la presència dels professors universitaris Nicolas Levart i Jaume López. També hi participarà el relator independent de l’ONU Alfred de Zayas.

A les 15.00 començarà una segona taula rodona també dirigida per Solé. En la primera part es tractarà del paper de la UE en la protecció dels drets humans. Hi intervindran l’advocada Rachel Lindon, que forma part de l’equip legal que assessora Carles Puigdemont en la denúncia a l’ONU; i l’eurodiputada Lynn Boylan, membre de la plataforma Diàleg UE-Catalunya. En la segona part, titulada ‘Presos polítics i exili a la UE d’avui’, hi participaran la muller de Jordi Cuixart, Txell Bonet, i la consellera Meritxell Serret, exiliada a Brussel·les.

Puigdemont tanca el cicle
Dimecres, el Graduate Institute de Ginebra, una de les escoles de relacions internacionals més prestigioses del món, acollirà una conferència de Carles Puigdemont. ‘La independència encara té sentit a l’Europa del segle XXI?’ n’és el títol. Després de la conferència, es farà un debat. El periodista de la BBC Imogen Foulkes en serà el moderador.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor