27.07.2016 - 09:28
|
Actualització: 29.07.2016 - 07:12
L’ex-president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Miguel Ángel Gimeno ha reivindicat davant del parlament la seva imparcialitat com eina per ‘recuperar la confiança’ a l’Oficina Antifrau de Catalunya (Oac), que aspira a dirigir.
En la seva compareixença en la comissió d’Assumptes Institucionals del parlament per avaluar la seva idoneïtat pel càrrec, Gimeno ha exposat que Antifrau ‘no pot ser instrumentalitzada’ i ha al·ludit als dubtes que han sorgit sobre aquesta institució, sense al·ludir directament al seu exdirector Daniel de Alfonso. Tanmateix, ha puntualitzat que si mai se li demana la dimissió, no trigarà ‘ni 5 minuts’ en fer-la efectiva.
Gimeno, nascut a Binèfar (Osca), ha exposat el seu currículum del qual ha destacat haver desenvolupat tota la seva carrera professional a Catalunya: ‘Conec perfectament la societat catalana, sóc català’.
Trajectòria
Miguel Ángel Gimeno va néixer a Binèfar, a la comarca de la Llitera, a la Franja de Ponent, el 4 d’octubre de 1950. Va estudiar dret a les universitats de Lleida i Barcelona, i va ingressar a la carrera judicial el 1987. Sempre ha exercit a Catalunya i la seva destinació va ser al jutjat número 3 de l’Hospitalet de Llobregat (1987-1988). Des del 1988 fins al 1993 va estar al jutjat d’instrucció 22 de Barcelona. El 1993 va ingressar a l’Audiència de Barcelona, on va exercir a la secció 10a fins el 2000. Més tard, va ser magistrat-president de la secció 6a de l’Audiència de Barcelona.
Fins el 2010, va ser portaveu de l’associació de magistrats progressistes Jutges per la Democràcia. A l’octubre d’aquell any fou escollit president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Quan es va acabar el mandat, a final del 2015, va optar a la reelecció, però aleshores el CGPJ va decidir de no renovar-lo i designar Jesús María Barrientos.
Va presidir el tribunal que va jutjar l’ex-batlle de Sabadell Manuel Bustos i l’ex-dirigent del PSC Daniel Fernández en el cas Montcada, derivat del cas Mercuri.
Tres cinquenes parts en primera votació
Després de la proposta del president de la Generalitat, el candidat a dirigir l’Oficina Antifrau ha de comparèixer davant la comissió parlamentària corresponent per ser avaluat prèviament. És previst que la compareixença sigui demà a primera hora del matí, de manera que el seu nomenament formal es podrà incloure en el ple d’aquesta setmana, l’últim abans de vacances.
Per ser escollit formalment pel ple, ha d’aplegar una majoria de tres cinquenes parts (81 diputats). Si no obté aquest suport, s’ha de sotmetre a una segona votació a la mateixa sessió, on només cal assegurar-se una majoria absoluta.
El director és nomenat pel president i ha de prendre possessió del càrrec en el termini d’un mes des de la data de la publicació del nomenament al Diari Oficinal de la Generalitat.