28.07.2016 - 10:17
|
Actualització: 28.07.2016 - 11:10
El parlament ha aprovat aquest matí el nomenament del nou director l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno. L’ex-president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obtingut 98 vots a favor i 34 abstencions. Això és la majoria qualificada de tres cinquenes parts de la cambra. La votació ha estat electrònica i secreta, d’acord amb l’article 99.3 el reglament del parlament. Gimeno haurà de prendre possessió del càrrec en el termini d’un mes des de la data de publicació del nomenament al diari oficial de la Generalitat.
El ple del #Parlament elegeix Miguel Ángel Gimeno nou director d'Antifrau per 98 vots a favor i 34 abstencions pic.twitter.com/rYqhoVUZbL
— Parlament de Catalunya (@parlamentcat) July 28, 2016
Gimeno ha rebut l’aval necessari del Parlament gràcies al vot favorable dels diputats de JxSí, el PSC, CSQEP i la CUP. El PPC i C’s han preferit abstenir-se, al·legant alguns dubtes sobre la seva trajectòria però assegurant que no qüestionen la seva vàlua per ocupar el càrrec.
Tot i que el vot en un nomenament com aquest és secret, els diferents grups parlamentaris han volgut explicar i justificar el posicionament dels seus diputats. Mentre Miguel Ángel Gimeno escoltava des de la tribuna de convidats, dins de l’hemicicle del Parlament, els portaveus lloaven la seva figura i manifestaven alguns dubtes.
Des del PSC, el diputat Ferran Pedret ha celebrat la ‘celeritat’ del president de la Generalitat i del Govern en plantejar una proposta per poder ser discutida i fer el nomenament. ‘Era necessari que no s’allargués el període d’interinitat’, ha dit el socialista. Pedret només ha tingut bone paraules per a Gimeno, de qui ha dit que representa una candidatura ala direcció de l’OAC ‘sòlida i solvent’. ‘Tenim la convicció que no es tornarà a repetir la situació que ens ha portat aquí’, ha dit Pedret en parlar del perfil i capacitats de l’expresident del TSJC.
El president del grup parlamentari de CSQEP, Lluís Rabell, ha retret a Puigdemont que hauria volgut ‘poder travar un consens major’ al voltant del nom escollit, però ha assegurat que ‘la celeritat primava’ i ha entès els tempos del president. Amb tot, ha lloat Gimeno i ha dit que ‘la proposta satisfà plenament’ les seves expectatives. ‘Coneixem la trajectòria i vàlua de Gimeno i ens aconsella tothom que donem un vot favorable’, ha dit, tot afegint que la ‘filosofia’ que el nou director ha expressat que vol aplicar a l’Oficina és ‘totalment adient’.
Des de la CUP, el diputat Benet Salellas ha explicat que el seu grup ha donat un ‘vot favorable condicional’ al nomenament. ‘És un bon candidat, té un perfil idoni, però l’experiència ens diu que no només cal currículum, cal honestedat i dignitat màxima i el seu antecessor no ho ha tingut’, ha dit Salellas. És per això que la CUP ha volgut condicionar el seu suport a que Gimeno ‘destitueixi’ la fins ara adjunta a la direcció, per fer persona de confiança de De Alfonso. També ha demanat que esbrini internament ‘quines han estat les conseqüències de l’actuació’ de l’anterior director, i que aposti ‘dignitat a l’Oficina’. ‘És un sí de confiança, però si no es compleixen aquestes condicions, retirarem la nostra confiança’, ha advertit Salellas.
En nom de JxSí, David Bonvehí ha considerat ‘molt favorable’ la proposta del nom de Gimeno, i ha remarcat que amb el nomenament ‘s’aconsegueix l’objectiu de la celeritat i el d’aconseguir un bon nom per ocupar la direcció’. ‘Li demanem que ens ajudi a recuperar l’honorabilitat i la credibilitat de la institució’, ha conclòs.
Els dubtes de PPC i C’s
Des del PPC, la diputada Esperança García no ha posat en qüestió ‘la capacitació, els mèrits i el currículum’ de Gimeno per ocupar la direcció de l’OAC, i per això ha assegurat que el PPC no votava en contra. Però tot i així, ha considerat que la seva relació ‘amb l’actualitat política catalana i la causa del 9-N, són un handicap’.
El portaveu de C’s, Carlos Carrizosa, s’ha expressat en termes semblants. Després de dir que el seu grup ‘no té dubtes de l’honorabilitat i capacitat’ de Gimeno, ha criticar que el mètode per ser nomenat ‘no garanteix la seva imparcialitat’, i també que prové del TSJC, una institució judicial ‘on els nomenaments es fan amb intervenció política i on es jutja als polítics aforats’. A més, algunes de les seves declaracions assegurant que el procés judicial pel 9-N no seguia el millor camí tampoc ha agradat a C’s. ‘Però ell també ha dit que una cosa són les seves opinions i altra el deure dels jutges de complir les lleis i fer-les complir’, ha dit per explicar la seva abstenció.