La iniciativa d’un jove per a omplir de GIF en català les converses de WhatsApp

  • Xavier Dengra vol compensar la gran absència del català en continguts digitals trivials com ara els GIF animats

VilaWeb

Redacció

26.11.2021 - 21:50
Actualització: 26.11.2021 - 22:51

Tradicionalment, la llengua catalana ha estat una de les més actives del món a internet si es posa en relació amb el nombre de parlants. Té una gran activitat a les xarxes socials, les pàgines més visitades arreu del món tenen versió en català i una comunitat activa a l’hora de traduir i crear continguts. Amb tot, hi ha àmbits en què encara no és tan freqüent de trobar continguts en català, cosa que fa que els catalanoparlants acabin consumint-ne en uns altres idiomes, com ara el castellà i l’anglès. És habitual que darrerament es parli de les mancances de continguts audiovisuals digitals en català, però n’hi ha un altre, derivat de les xarxes socials, en què no és fàcil de trobar referents en català: els GIF animats disponibles als repositoris que apareixen a WhatsApp o Twitter, entre més aplicacions.

Els GIF animats són vídeos breus sense so creats el 1987 que viuen una nova joventut gràcies a les xarxes socials i la cultura del mem. Es fan servir d’una manera semblant a l’emoji, com a manera de contestar missatges sense paraules, per a transmetre una emoció o per a il·lustrar un fet evocant un referent comú. La dificultat arriba si els nostres referents culturals no hi són, tal com passa habitualment als catalans. Arran d’això, en Xavier Dengra, viquipedista i activista digital, es va proposar de crear tot de GIF en català i sobre situacions o escenes de l’imaginari comú dels catalanoparlants. Podeu trobar-los escrivint als cercadors de GIF paraules claus de l’imaginari català o, directament, “gifsencatala“.

“Ens queixem que falten moltes menes de contingut en català, però si no fas tant com pots, no canviarà res”, explica a VilaWeb. Amb aquesta idea, a més de fer els GIF i pujar-los als repositoris més habituals i que nodreixen les xarxes socials –Tenor i Giphy–, va crear una pàgina de Twitter per a fer saber a tothom que si cerquen expressions en català al cercador de GIF, en podran trobar. La pàgina de Twitter va tenir molt bona acollida i aviat van multiplicar-se’n els seguidors –ja s’acosten a 10.000. “És una mostra que hi ha demanda”, diu Dengra. “Els GIF són transversals, de totes les edats, i van més enllà de l’humor, reflecteixen molts moments de la vida. Tothom se sent una mica interpel·lat perquè en un moment o un altre poden representar una situació amb un GIF.”

L’objectiu de Dengra és d’omplir de GIF que interessin transversalment: “La idea és nodrir les bases de dades amb GIF en català de qualsevol àmbit, perquè quan vulguis expressar una idea, puguis expressar-la en català.” És per això que, tot i ser del Principat, ha pujat vídeos que fossin referents per als valencians i els illencs, especialment de Canal 9, À Punt i IB3. A més, no vol que sigui solament adreçat al jovent: “Parlem molt dels nous referents en català que falten per als joves, però no tenim en compte que hi ha unes generacions que sí que en tenien, però que els han perduts perquè no hem sabut preservar-los. Fer GIF amb què el teu pare o els nostres avis es puguin identificar també val la pena.”

També reivindica la necessitat de reapropiar-se de referents que s’han internacionalitzat i que ara es poden trobar amb facilitat a les biblioteques de GIF, però en castellà. Això passa amb escenes de la sèrie Merlí, que va tenir un gran èxit a l’Amèrica Llatina quan es va doblar al castellà. “Ens han menjat l’espai”, diu. Per això alguns dels primers GIF en català que ha fet són sobre Merlí.

També val la pena de destacar que la funció dels GIF va molt més enllà de l’humor o les bromes, tal com pot passar amb els mems, i representa tota mena d’emocions i de situacions. En aquesta primera tongada, Dengra n’ha penjat també de causes socials, com ara el feminisme i l’ecologisme.

L’entrebanc dels repositoris

Perquè els GIF siguin a l’abast de tothom, s’han de penjar als repositoris que fan servir les xarxes socials, biblioteques gegants amb els GIF indexats per paraules claus per a trobar-los quan se cerquen. I ací, explica Dengra, és on ha trobat entrebancs per a compartir-los amb tothom: “M’he trobat que pràcticament la meitat dels GIF que penjo, el repositori els refusa. Ara mateix faig uns cinc o sis GIF cada dia, però a tot estirar n’acaben penjats un o dos.”

No és clar per què passa, però apunta que té a veure amb el fet que funcionen amb intel·ligències artificials basades sobretot en l’anglès i més llengües majoritàries. Això fa que moltes de les etiquetes suggerides, claus perquè després es puguin trobar als cercadors, siguin vetades: “Per a una llengua minoritzada és difícil d’introduir etiquetes noves. O els refusen perquè hi ha paraules malsonants o perquè són termes que els algorismes no entenen.”

Amb tot, explica que continua cercant quin és el criteri que es fa servir per a poder-lo esquivar i posar les imatges a la disposició. Quan ho tingui clar, diu que penjarà una guia que expliqui com penjar-los perquè més catalanoparlants puguin col·laborar per a crear d’un imaginari cultural digital en català.

Els antecedents d’APM? i A mem si llegim

Tot i que Dengra explica que va decidir de fer GIF en català perquè va veure que no n’hi havia gaires, sí que ja hi havia algun algunes iniciatives semblants, tot i que més acotades. Per exemple, el programa de TV3 APM? va anunciar fa dos anys que havia pujat als repositoris alguns dels talls de vídeo més populars que fan servir habitualment. Per accedir-hi, cal cercar alguna paraula clau que us faci pensar en aquell GIF o, directament, regirar entre tots els que apareixen escrivint “apmtv3”.

També se n’han penjat molts de relacionats amb la literatura catalana, obra de la pàgina A mem si llegim, que converteix en mems, GIF i adhesius els grans referents literaris del país. I no són els únics, atès que hi ha molta gent que, en un moment o un altre, ha compartit un GIF sobre una situació que li és pròxima. Però la diferència és la vocació de la iniciativa de Xavier Dengra: transversal, variada i amb voluntat de restituir digitalment l’imaginari audiovisual i trivial dels catalans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor