Gibraltar.- Picardo rebutja la cosobirania i advoca per enfortir la cooperació amb Espanya després del Brexit

  • El ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo, ha rebutjat aquest dimarts davant les Nacions Unides la possibilitat d'una cosobirania juntament amb Espanya, si bé s'ha mostrat favorable a enfortir la cooperació bilateral després del Brexit.

VilaWeb

Redacció

04.10.2017 - 10:46

MADRID, 4 (EUROPA PRESS)

El ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo, ha rebutjat aquest dimarts davant les Nacions Unides la possibilitat d’una cosobirania juntament amb Espanya, si bé s’ha mostrat favorable a enfortir la cooperació bilateral després del Brexit.

En unes declaracions davant la Comissió de Descolonització de les Nacions Unides, Picardo ha subratllat que l’assumpte de la sobirania no és discutible, i ha afegit que Espanya ha d’acceptar que els gibraltarenys ja van expressar la seva elecció.

El ministre principal de Gibraltar ha dit que Espanya “ha estat en el costat equivocat de la història des del 1967”, dedicant el seu discurs als gibraltarenys que van votar en el referèndum celebrat aquell any, que es va saldar amb més del 99 per cent dels vots a favor de seguir sota sobirania britànica.

“Amb una papereta i un bolígraf, la nostra gent es va aixecar davant les amenaces d’enfonsar-nos sota un setge”, ha dit, segons ha informat el diari ‘Gibraltar Chronicle’.

“Amb un vot cadascun, la nostra població va demostrar a un dictador –en referència a Francisco Franco– el poder de la democràcia i va travessar el cor de la reclamació espanyola sobre la nostra terra”, ha afegit.

En aquest sentit, Picardo ha subratllat que res no ha canviat des de llavors i que Gibraltar adoptaria la mateixa decisió en cas que es tornés a celebrar un referèndum.

El ministre principal de Gibraltar ha recordat a més el referèndum celebrat el 2002 sobre la possibilitat d’una sobirania compartida, rebutjada amb prop del 98,5 per cent dels vots.

Picardo ha fet una referència al referèndum d’independència celebrat aquest diumenge a Catalunya, afirmant que, si bé el Regne Unit es va oposar al referèndum del 2002, “no va haver-hi repressió al dret a votar, ni violència, ni intents d’evitar que es votés, ni confiscació de paperetes o urnes”.

“El 2002, Gibraltar va estar sol i va votar a favor de seguir sent britànic davant la política vergonyosa del llavors Govern britànic, que volia compartir la sobirania de la nostra nació amb Espanya”, ha dit.

“El fracàs de l’Espanya democràtica ha estat el seu fracàs a l’hora de respectar la nostra elecció el 1967, el seu fracàs a l’hora de respectar la nostra elecció el 2002, i el seu fracàs a l’hora de respectar el nostre dret a decidir lliurement el futur de la nostra terra”, ha ressaltat.

Malgrat això, Picardo ha ressaltat que Gibraltar vol bones relacions amb Espanya basades “en el respecte mutu” i a favor del “benefici econòmic mutu” fora de la Unió Europea (UE).

“Seguim desitjant l’amistat dels nostres germans espanyols i de tots els nostres socis europeus. Estem convençuts que el que queda per davant és comerç i amistat, cooperació i seguretat, aliança i valors compartits”, ha valorat.

“Per això seguim disposats a treballar amb el Govern d’Espanya per cooperar en assumptes que no comprometin la sobirania, la jurisdicció o el control (de Gibraltar)”, ha manifestat, i ha reiterat que “aquests compromisos mai no es discutiran, i molt menys negociaran, ni en públic ni en privat”.

ESPANYA DIU QUE LA PROPOSTA DE COSOBIRANIA “SEGUEIX PLENAMENT VIGENT”

Per la seva banda, la diplomàtica espanyola Francisca Pedrós, ha destacat que la proposta de cosobirania formulada per Espanya “segueix plenament vigent”, i afegeix que el Govern espanyol “segueix obert al diàleg”.

“Espanya (…) segueix oberta al diàleg, i bona prova d’això és la proposta presentada el passat 4 d’octubre (…) que convidava el Regne Unit a entaular negociacions que conduïssin a un règim conjunt de cosobirania sobre Gibraltar”, ha dit.

Pedrós ha indicat que aquesta proposta “no suposa renunciar a la justa reclamació d’arribar a una solució definitiva de la qüestió de Gibraltar segons el que es disposa a les Nacions Unides”.

Així, ha recalcat que “les circumstàncies, contingut i beneficis” de la proposta segueixen vigents, i insisteix que “persegueix també el benestar socioeconòmic de totes la zones i, sobretot, dels nostres treballadors, a Gibraltar i al Camp de Gibraltar”.

En la seva intervenció davant la comissió, Pedrós ha rebutjat novament “l’existència de l’última colònia a Europa, que és Gibraltar”, i explica que “aquest fet colonial és tant més dolorós perquè és obra d’un país soci i amic en punts d’altres àmbits com és el Regne Unit”.

“Ignorant els termes del Tractat, el Regne Unit ha ocupat il·legalment i sense cap títol l’istme que uneix Gibraltar amb la península ibèrica”, ha denunciat, i explica que “el Tractat d’Utrecht defineix amb total claredat quins són els espais cedits al Regne Unit”.

“Espanya mai no ha acceptat aquesta ocupació britànica en contravenció del dret internacional, ni ho farà mai”, ha indicat, i afegeix que “el mateix cal dir de les aigües que circumden Gibraltar, que segueixen sota sobirania espanyola perquè no van ser cedides ni en el tractat ni en cap altre moment”.

“En suma, més de tres segles després, la integritat territorial espanyola segueix lamentablement lesionada per l’existència d’una colònia al nostre país”, ha manifestat, i destaca “els efectes nocius de tenir una colònia enclavada al país”.

En aquest sentit, ha dit que aquests efectes “no es queden només en el plànol polític”, i ressalta que “el règim fiscal d’excepció del qual es va dotar a Gibraltar (…) ha generat greus distorsions en l’economia de la zona en detriment de les arques espanyoles, de la UE i de la prosperitat de la regió”.

“El que ens preocupa és l’avantatge injust i il·legítim que aquest règim proporciona a l’economia del Penyal i els trànsits il·lícits als quals dona origen, en particular el contraban de tabac, en mans ja d’estructures de crim organitzat”, ha dit Pedrós.

Així, ha indicat que aquesta situació “ha generat veritables situacions de tensió i perill en els municipis confrontants, obligant les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat espanyols a reforçar els seus efectius a la regió i posar en perill la seguretat de les persones”.

“De fet, lamento profundament informar-los que el passat 7 de juny un policia local del municipi confrontant de la Línea va morir mentre perseguia uns contrabandistes”, ha dit.

Finalment, Pedrós ha recalcat que els drets i interessos dels habitants del Camp de Gibraltar “seran defensats per Espanya en qualsevol negociació”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor