01.07.2016 - 19:00
|
Actualització: 01.07.2016 - 19:17
El Govern de Gibraltar ha carregat contra el ministre d’Afers Estrangers i de Cooperació espanyol, José Manuel García-Margallo, per oposar-se que la qüestió de Gibraltar formi part de les negociacions de la Unió Europea amb el Regne Unit per concretar la sortida d’aquest país del bloc comunitari, així com per defensar que Espanya assumeixi la cosobirania si aquest territori desitja continuar a la UE.
‘És clar que el senyor Margallo no és un expert a la Unió Europea i tampoc no és un demòcrata’, ha dit l’executiu gibraltareny en un comunicat difós avui. Segons la seva opinió, intentar deixar Gibraltar fora de les discussions sobre el seu futur és ‘repugnant per a qualsevol persona que s’anomeni a si mateixa demòcrata’.
El Govern de Fabian Picardo assenyala al comunicat que el Regne Unit ja ha garantit que Gibraltar participarà en el procés de negociació de la mateixa manera que ho faran Escòcia, Gal·les o Irlanda del Nord.
En el referèndum del passat 23 de juny, la majoria dels electors a Escòcia i Irlanda del Nord i la immensa majoria dels de Gibraltar van votar a favor que el Regne Unit seguís formant part de la UE, mentre que Anglaterra i Gal·les van optar pel Brexit.
‘Que el 96% dels habitants d’un país votin a favor de continuar a la UE hauria de ser un motiu d’orgull per a qualsevol que creu en el projecte europeu. Aquest és el mandat que té el Govern de Gibraltar i, per tant, una de les opcions que s’estan explorant’, indica l’executiu gibraltareny.
Precedent de Dinamarca i Grenlàndia
Per abonar el seu argument, esmenta el precedent de Dinamarca i Grenlàndia -Grenlàndia va obtenir més autonomia de Dinamarca el 1979- i assenyala que és perfectament possible que una part d’un Estat membre formi part de la Unió Europea i una altra part es quedi fora.
‘Això podria significar que el Regne Unit continua dins però que es redefineixen les seves parts constituents per incloure Escòcia, Gibraltar, Londres i qualsevol altra regió que va votar a favor de la permanència’, diu el comunicat. I afegeix: ‘Gibraltar no sortiria i no caldria renegociar les condicions d’una nova relació amb la UE’.
El ministre principal del penyal ha recordat a García-Margallo que una ‘aclaparadora’ majoria dels gibraltarenys va rebutjar al 2002 el principi de sobirania compartida i ha afirmat que aquesta continua sent la posició del poble i del Govern.
‘Quan posa això com a condició perquè Gibraltar segueixi a la UE segons el seu criteri personal, ho fa sent conscient que és una cosa que ja va ser rebutjada i que mai no passarà’, ha indicat.
Picardo, que ha acusat el ministre d’Exteriors de tenir una ‘obsessió malaltissa’ amb Gibraltar, l’ha advertit que està posant en risc els llocs de treball de milers dels seus compatriotes que resideixen a Espanya i treballen a Gibraltar.