28.02.2019 - 15:13
Un equip científic del Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Barcelona ha descobert com els gens del cervell canvien amb els aliments ingerits, i ha constatat que una dieta obesògena – rica en energia – desencadena canvis en l’expressió dels gens de diferents àrees del cervell.
L’estudi, publicat a la revista ‘eNeuro’, mostra que petits canvis en l’expressió de molts gens es correlacionen amb els canvis físics i de comportament en els ratolins, i això proporciona pistes sobre com un entorn obesogen pot produir canvis de comportament i també alteracions físiques que condueixen a l’obesitat.
Els investigadors del CRG Ilario de Toma, Marta Fructuoso i Mara Dierssen, en col·laboració amb Bartek Wilczynski, de la Universitat de Varsòvia, van estudiar com l’expressió gènica canvia en certes regions del cervell associades amb l’equilibri d’energia i recompensa quan els animals ingerien les anomenades dietes ‘obesògenes’.
Creien que aquest treball els revelaria per què els ratolins acabaven tenint sobrepès o menjant massa quan tenen accés lliure a una dieta de xocolata. Fins ara, se sabia molt poc sobre com aquesta dieta condueix a canvis en l’expressió gènica al cervell i com es coordinen aquests canvis.
En la seva investigació, van estudiar els canvis en l’expressió gènica dels ratolins que tenien accés a una dieta rica en energia, i els ratolins als quals se subministrava aquesta dieta van acabar amb sobrepès i amb conductes compulsives, de manera similar a com l’obesitat es desenvolupa en els humans.
L’obesitat és un problema creixent a tot el món; als EUA, els experts prediuen que més del 85% dels adults tindran sobrepès o seran obesos el 2030. L’obesitat incrementa substancialment el risc de desenvolupar altres malalties cròniques, incloses la diabetis tipus 2, malalties cardíaques i circulatòries, depressió, alguns càncers i morts prematures.