18.10.2021 - 17:40
|
Actualització: 18.10.2021 - 17:47
La Generalitat Valenciana ha aprovat el primer pressupost participatiu de la història amb un total de noranta-sis projectes proposats per la ciutadania que sumen més de 101,7 milions d’euros. Malgrat que el pressupost inicial previst era de 125 milions, finalment és de 24 menys després d’haver descartat alguns projectes “inviables” i perquè altres seixanta-vuit ja estaven contemplats en el full de ruta de les conselleries i es portaran en el marc de la seva planificació general.
La majoria dels projectes se centren en rehabilitació i recuperació de patrimoni cultural i d’habitatge públic i temes relacionats amb la cultura i l’educació. La sostenibilitat i qüestions ambientals és la tercera temàtica més repetida, seguida d’accions en matèria de participació, cooperació i qualitat democràtica, i la cinquena es refereix a iniciatives relacionades amb inclusió.
Criteris com la despoblació o el menor índex de riquesa de la zona s’han tingut en compte a l’hora de prioritzar projectes, que en un 70% són de caràcter comarcal i s’enduen més de 67,2 milions d’euros. El 30% restant és per a vint-i-tres projectes d’àmbit nacional, que obtenen 34,5 milions d’euros.
Així ho han explicat avui el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, en conferència de premsa per a presentar els resultats d’aquest ‘projecte pilot’, tota una “fita històrica” en matèria de participació per a “implicar i donar veu a la ciutadania en la presa de decisions”, han ressaltat.
En total 24.548 persones ha participat directament en la presentació dels projectes, tot i que 50.875 s’han inscrit per a seguir l’evolució de les propostes en la plataforma habilitada a aquest efecte. La majoria procedeixen de les zones més despoblades. Pel que fa a entitats, un total de trenta-dues han presentat cent vint-i-set propostes, de les quals deu ha resultat seleccionades. Així que la majoria de propostes han estat fetes pels ciutadans de forma individual.
Inicialment, es van presentar vuit-cents setanta-quatre projectes, dels quals més de sis-cents van ser considerats viables i van passar a la fase d’avals, però dos de cada tres no van superar aquesta fase.
Al principi es demanaven tres-cents suports per als projectes de caràcter autonòmic, dos-cents per a les comarques de l’Horta i del sud, cent cinquanta per a les comarques centrals, cent per a les comarques del Sud del Túria i les comarques de la Costera del nord i cinquanta per a les d’interior i de l’interior del nord, encara que després es va fer una rebaixa del 50% per a poder ampliar les propostes que tiraren endavant.