05.04.2025 - 21:40
|
Actualització: 05.04.2025 - 23:59
La Generalitat de Catalunya ha impulsat una formació interna dirigida a quaranta treballadors públics que s’ha fet exclusivament en castellà i anglès. En el curs, anomenant “Adobe Experience Manager Sites: autoria i gestió de pàgines”, hi ha participat personal de web màster departamental i personal tècnic dels departaments amb coneixements i experiència prèvia en la gestió web.
La formació la va impulsar la Direcció General de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana i, segons el Departament de Presidència, va acabar dijous. Les sessions han estat en castellà i els materials de suport en anglès. Fins ara, no hi ha hagut cap classe ni contingut en llengua catalana, tal com consta en el programa de formació, consultat per VilaWeb.
Fonts de Presidència expliquen a VilaWeb que aquesta formació només era possible en anglès i que, atesa la dificultat que podia representar per a alguns dels assistents, van demanar a l’empresa, Adobe, un formador en català. “L’empresa només té un formador d’aquest curs en llengua castellana”, diuen. Presidència afegeix que el programari del nou sistema serà en català i “les sessions específiques per a la seva implementació als departaments es faran en català”.
Incompliment de la llei de normalització lingüística
Fins ara, la formació ha arraconat el català i també ha contravingut la llei de normalització lingüística a Catalunya per la qual es regula l’ús de les llengües oficials de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
La llei estableix que “el català, com a llengua pròpia de Catalunya, ho és també de la Generalitat i de l’Administració territorial catalana, de l’Administració local i de les altres corporacions públiques dependents de la Generalitat”.
Concretament, la formació contravé el decret 107/1987, de 13 de març, pel qual es regula l’ús de les llengües oficials per part de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. En l’article 24 es deixa ben clar quina ha de ser la llengua d’ús en aquesta mena de casos i diu, textualment: “La llengua vehicular de tots els cursos selectius, de la formació i del perfeccionament del personal al servei de l’Administració de la Generalitat ha de ser normalment la catalana.”

David Hereu, coordinador de la sectorial de la Generalitat de la Intersindical, explica que a vegades algun manual de formació pot ser en anglès, però deixa clar que la Generalitat ha de fer l’esforç per adaptar-lo al català. Fa tres mesos, la Intersindical ja va presentar una queixa per un cas semblant. Hereu defensa que l’administració ha de complir la normativa, recollida en l’estatut, sobre el reconeixement del català com a idioma propi. “Si fan subcontractacions, amb els plecs de condicions, ja hauria de sortir que la formació ha de ser en català”, diu Hereu.
Formació per a millorar la gestió web
En el document de la formació, la Generalitat justifica el curs al·legant que la Direcció General de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana té la necessitat d’engegar la implementació d’un canvi amb l’aplicatiu de gestor de continguts de les pàgines web gencat.cat i que l’objectiu del curs és l’adquisició dels coneixements de l’eina de gestió de continguts web amb Adobe Experience Manager (AEM).
La formació ha estat de quinze hores lectives. S’ha basat en dues sessions presencials i una de virtual pràctica. El programa de la formació ha inclòs uns quants mòduls, començant per una introducció a Adobe Experience Manager i els seus conceptes bàsics. Els participants han après a editar i gestionar components, crear pàgines utilitzant contenidors i dissenys, publicar continguts i treballar amb actualitzacions.
També han tractat aspectes més avançats, com la reutilització de continguts amb fragments d’experiència i la gestió de traduccions per a llocs localitzats en diferents idiomes. En acabat, els treballadors han rebut un certificat de participació que, per mitjà de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), s’incorpora a l’expedient laboral del treballador públic, segons que explica Presidència.
