La Generalitat homenatja el bisbe Pere Casaldàliga amb un acte aquest vespre

  • L'acte s'emetrà per YouTube a partir de les vuit del vespre

VilaWeb
Redacció
30.08.2021 - 15:42

La Generalitat de Catalunya homenatja avui el bisbe Pere Casaldàliga, que es va morir fa un any a l’hospital Santa Casa de Batatais, a l’estat brasiler de São Paulo, a l’edat de noranta-dos anys. En l’acte, que s’emetrà per YouTube a partir de les vuit del vespre, hi participaran Glòria Casaldàliga, presidenta de la fundació que du el nom del bisbe, la consellera d’Afers Estrangers, Victòria Alsina, els periodistes Francesc Escribano i Ana Elena Tavares, i l’economista i fundador del Movimiento Sin Tierra de Brasil João Pedro Stédile. Moderarà l’acte el professor Zeus Moreno Romero. 

Casaldàliga, reconegut al Brasil per la seva intensa tasca social, era conegut com el ‘bisbe del poble’ per la defensa dels pobles indígenes i la lluita contra la violència en els camps. Era seguidor de la teologia de l’alliberament, i les seves idees renovadores de l’Església Catòlica el van convertir en un bisbe molest per al Vaticà durant el papat de Joan Pau II. L’any 1988 va ser cridat al Vaticà per explicar-se.

El 1968 va fundar al Brasil una missió claretiana a Araguaia (Amazònia) i no va tornar mai més a Catalunya. El 1971 va ser nomenat bisbe titular de São Félix do Araguaia i el mateix dia de la seva ordenació episcopal va fer públic un document en el qual analitzava els casos d’explotació de petits camperols i indígenes. A causa d’això va rebre nombroses amenaces de mort i va patir intents d’assassinat. De fet, l’any 2012, a 84 anys, va haver de fugir de casa a São Félix de Araguaia per la seva lluita a favor dels indígenes.

Tot i això, va ser bisbe d’aquesta prelatura durant quaranta anys, on va construir una església popular i oberta, i lluitava pels més pobres. També va ser fundador i impulsor de moviments socials i pastorals que són referència en la lluita per la terra i els drets dels petits camperols i indígenes, com la Comissão Pastoral de la Terra i el Conselho Indigenista Missionário.

Casaldàliga també va publicar més de cinquanta obres de prosa i poesia, que es poden consultar lliurement a internet. L’any 2006 va rebre el Premi Internacional de Catalunya de mans de l’aleshores president, Pasqual Maragall.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor