La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet perquè no veu acreditada la causa de força major

  • El grup cavista es manté ferm en la necessitat d'un expedient i en presentarà un per motius econòmics i productius

VilaWeb

ACN

29.04.2024 - 14:56

La Generalitat denega l’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que afectaria sis-cents quinze treballadors de Freixenet perquè no veu acreditada la causa de força major per la sequera que va argumentar la companyia cavista, segons han confirmat a l’ACN fonts del Departament d’Empresa i Treball. El govern ha comunicat al grup productor de cava que no veu els elements “imprevisibles i inevitables” per justificar un expedient de força major ordinari. Aquest tipus d’expedients per aturar o reduir la producció són els únics que requereixen el vistiplau del Departament de Treball. No és així en el cas dels expedients per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o productives (etop) en els quals la conselleria no està obligada a autoritzar-los.

Freixenet pot ara presentar un altre expedient argumentant una altra causa i seguint els terminis marcats pels expedients etop, que obliguen a negociar amb els sindicats durant quinze dies. De fet, pocs minuts després de conèixer-se la negativa de la Generalitat, l’empresa ha confirmat que  continuarà les negociacions amb el comitè d’empresa i amb els sindicats i que sol·licitarà un altre expedient per motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció pels efectes que provoca la “greu manca de raïm i vi base, provocada per una sequera extrema”.

Sobre la decisió del Govern, apunten que l’accepten, però es “mantenen ferms en la necessitat d’un ERTO” a Freixenet i Segura Vídues per les condicions climàtiques. El comunicat afegeix que els expedients són mecanismes que tenen “com a objectiu protegir l’ocupació”. “El motiu de la sol·licitud original del passat 22 d’abril de 2024 continua vigent: la greu manca de raïm i vi base per a la producció de cava condueix a una reducció massiva de la feina en els processos de producció. Això és conseqüència de la sequera extrema a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès, el Garraf i Camp de Tarragona”, reitera l’empresa cavista.

La companyia controlada majoritàriament pel grup alemany Henkell ha aprofitat el comunicat per instar a la D.O. a actualitzar la normativa del cava i a adoptar mesures per “contrarestar la tensa situació de subministrament” i ha assegurat que les iniciatives preses fins ara “no són suficients ni arriben a temps per evitar un ERTO”. Segons Freixenet, la sequera ja ha acumulat un dèficit equivalent a vuitanta milions d’ampolles en el sector del cava. Tot i això, s’han compromès a satisfer la demanda dels consumidors a curt i mitjà termini. El grup representa gairebé un terç del sector del cava i ven els seus productes a més de cent països.

Precisament, Henkell Freixenet va donar a conèixer fa dues setmanes els resultats financers del 2023 i va xifrar la facturació en 1.230 milions d’euros de facturació, un increment del 4,1% respecte de l’exercici anterior.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor