La Generalitat de Catalunya crea un observatori de la justícia sobre violència masclista

  • L'observatori investigarà amb metodologia acadèmica i oferirà conclusions per millorar les polítiques públiques

VilaWeb
Europa Press
11.02.2019 - 18:44

El Consell Executiu ha aprovat avui la creació de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista que analitzarà la resposta dels òrgans judicials, els serveis penitenciaris, la justícia juvenil, les mesures penals alternatives i l’atenció a la víctima respecte a la violència masclista.

Segons ha informat la Conselleria de Justícia en un comunicat, l’observatori investigarà amb metodologia acadèmica i oferirà conclusions per millorar les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament de la violència masclista, per millorar l’efectivitat i contribuir en la lluita contra la violència masclista.

Aquest òrgan, que dependrà del Centre d’Estudis Jurídics del Departament de Justícia, oferirà formació específica sobre violència masclista dirigida a professionals que treballen als jutjats i en l’execució penal a Catalunya, i es preveu formar 1.500 professionals en dos anys.

Les primeres investigacions analitzaran les ordres de protecció, la percepció de la víctima i de la resta d’actors implicats en un cas, així com els sistemes de recollida i explotació de dades d’estadística judicial, amb resultats que es preveu que estiguin disponibles a finals d’aquest any.

L’Observatori estarà presidit per la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, la seva vicepresidència recau en la directora del Centre d’Estudis Jurídics, Núria Clèries, i la constitució d’aquest nou òrgan serà en una reunió al març.

També comptarà amb responsables dels diversos àmbits competencials del Departament, a més de representants de les conselleries de Treball i Interior, l’Institut Català dels Dones, el Consell de l’Advocacia Catalana, el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals, Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Set dones mortes el 2018

A Catalunya hi ha 53 jutjats que assumeixen els casos de violència masclista, 19 d’ells amb dedicació exclusiva a aquest àmbit, i hi treballen 499 professionals.

Durant el 2017, van resoldre més de 30.000 casos i, d’acord amb les dades de la Conselleria d’Interior, el 2018 van haver-hi 7 dones assassinades per les seves parelles.

El perfil de condemnats a presó per un delicte de violència de gènere és un home (98,2%) amb fills (88,6%), normalment no tenen antecedents familiars d’activitat delictiva i els que entren a la presó tenen uns 35 anys, reben condemnes d’un màxim de dos anys (91,1%) i un de cada quatre reincideix.

En el cas de penats que no entren a la presó, la mesura penal alternativa més habitual per delictes de violència masclista és un programa formatiu (55,7%), seguit de la pena de treballs en benefici de la comunitat (39,3%), amb una durada d’entre sis mesos i un any, i la reincidència és d’un de cada 10.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor