La Generalitat avala la candidatura de la Festa de la Sal de l’Escala com a Patrimoni Cultural de la UNESCO

  • El Ministeri de Cultura espanyol és el que formalment ha de trametre la petició a la UNESCO

VilaWeb

ACN

11.01.2023 - 12:44
Actualització: 11.01.2023 - 13:04

La Generalitat de Catalunya ha avalat la candidatura de la Festa de la Sal de l’Escala (Alt Empordà) al Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. El Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català ha informat favorablement, per unanimitat, la proposta, que ara passa a mans del Ministeri de Cultura de l’estat espanyol, que és qui formalment ha de trametre la petició a la UNESCO. “Aquest és un pas més endavant, després que l’Ajuntament de l’Escala iniciés el 2019 els tràmits pel reconeixement de la Festa de la Sal com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat i esperem que acabi aconseguint-se”, remarca el regidor de Patrimoni Històric i Cultural, Martí Guinart, en un comunicat.

La directora del Museu de l’Anxova i de la Sal, Lurdes Boix, diu que estan contens per l’avenç i perquè compleixen totes les condicions per aconseguir-ho. Segons que informa l’ajuntament, l’informe redactat des del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català reconeix que la Festa de la Sal és en condicions de satisfer els cincs requisits de la Convenció del 2003.

La Festa de la Sal s’articula a partir de diferents elements que la fan única. Una són els antics oficis mariners que es recreen i dels quals es deriven tallers, per exemple, de restauració de barques, i on els més grans ensenyen els més menuts per aconseguir que el llegat perduri. Una altra són les danses tradicionals com el Ball del Drac, la Farandola i el Ball de Nyacres, sense obviar les cançons tradicionals que s’han recuperat i que transmet el Cor Indika ni la cuina feta pels mateixos pescadors de l’Escala.

La Festa de la Sal va néixer el 1997 per commemorar el tercer centenari de la construcció de l’Alfolí de la Sal, antic magatzem on arribava la sal per mar, procedent de les salines d’Eivissa o Torrevella i es distribuïa als pobles. És una festa de participació popular que rememora i homenatja els orígens pescadors i saladors de l’Escala, recreant com era la vida quotidiana fa més de cent anys. Inclou una mostra d’oficis mariners, escenes de la vida quotidiana de l’època, balls i cançons tradicionals i la cuina marinera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor