Generalitat, ajuntaments i sector químic impulsen una proposició de llei sobre xarxes tancades

  • Generalitat, ajuntaments i sector químic han presentat aquest dilluns a Tarragona una proposició de llei estatal per regular les xarxes tancades de distribució d'electricitat amb l'objectiu que les empreses de zones industrials puguin accedir a un subministrament en condicions més competitives.

VilaWeb
Redacció
12.06.2017 - 17:06

TARRAGONA, 12 (EUROPA PRESS)

Generalitat, ajuntaments i sector químic han presentat aquest dilluns a Tarragona una proposició de llei estatal per regular les xarxes tancades de distribució d’electricitat amb l’objectiu que les empreses de zones industrials puguin accedir a un subministrament en condicions més competitives.

L’acte ha comptat amb el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget; l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (Aeqt), Josep Francesc Font, a més d’alcaldes de la zona, diputats, senadors per Tarragona i empresaris, ha informat la Generalitat en un comunicat.

Les xarxes tancades són sistemes de distribució d’energia elèctrica per a petites zones geogràfiques i amb una forta interrelació entre els seus membres –com en el cas de la indústria química i petroquímica–, que passen a compartir les infraestructures de connexió amb la resta de la xarxa elèctrica i que regulen entre ells el seu funcionament.

D’aquesta manera, es redueixen els costos energètics per al conjunt, es millora la competitivitat empresarial i s’afavoreix l’atracció de noves inversions dins del seu perímetre.

Actualment, la normativa elèctrica espanyola no preveu una regulació de xarxes tancades, i per això la proposició de llei proposa que inclogui una definició de xarxes tancades, determina que els ingressos i despeses que generen queden exclosos del sistema elèctric, estableix que la seva supervisió correspon a la comunitat autònoma i emplaça a elaborar un reglament que detalli el seu funcionament en aspectes com la figura del gestor i la propietat dels actius, entre altres.

Baiget ha defensat que “un dels factors de competitivitat és el cost de l’energia, per la qual cosa es tracta de donar una injecció de competitivitat directa que tornaria al territori amb més inversió”, mentre que Ballesteros ha destacat que aquesta proposició de llei és necessària perquè el polígon petroquímic tarragoní tingui la competitivitat que es mereix i ha avançat que aviat se celebrarà una reunió d’alcaldes per donar suport a aquesta iniciativa.

Des de l’Aeqt, Font ha ressaltat que l’objectiu és que aquesta proposició de llei sumi el màxim suport possible perquè pugui superar el seu tràmit parlamentari al Congrés dels Diputats: “Avui estem més prop d’aconseguir-ho”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor