04.08.2020 - 21:50
La gent d’edat més avançada va ser el grup més afectat en els moments més durs de la covid-19 al país, amb una especial incidència a les residències. En canvi, aquestes darreres setmanes els joves han passat a ser considerats els principals focus d’infecció i els responsables de gran part de la transmissió comunitària.
L’evolució de les dades és clara: els sectors més joves representen cada vegada una proporció més gran dels casos i els més grans ja només són una petita part de les infeccions. Tot i això, hi ha matisos.
Entre el 16 i el 30 d’abril, un 54% dels casos confirmats amb una prova PCR a Catalunya tenien més de setanta anys i només un 16% en tenien menys de quaranta. Ara, la relació s’ha capgirat, amb un 55% dels nous casos amb menys de quaranta anys i només un 8% dels nous infectats de més de setanta.
S’ha de remarcar que els més joves, de 10 a 29 anys, passen de ser el 15% dels infectats la segona meitat d’abril al 29% actualment. Tot i això, encara representen una proporció menor que els qui tenen entre 40 i 59 anys, per exemple. Per tant, tot i la responsabilitat de la transmissió d’una part important dels nous casos en festes i botellades, encara tenen un pes molt més important les infeccions en l’àmbit laboral i en les reunions familiars.
Per què augmenten els casos entre els més joves?
Hi ha una explicació clara de per què augmenten ara els casos entre els joves. Ara es detecten malalts que fa uns mesos passaven desapercebuts per les autoritats sanitàries perquè es fan nés PCR. En el començament de la pandèmia, la majoria de les proves es van dedicar a casos greus i, per tant, no es van detectar molts dels casos asimptomàtics i lleus. En llocs on s’han fet cribratges a gran escala d’ençà del començament, les xifres són molt diferents. A Alemanya, que feia desenes de milers de proves cada dia a principis de març, es va trobar que el 80% de les persones malaltes tenien menys de seixanta anys; de manera similar, a Corea del Sud, un de cada quatre dels casos detectats a principis de la pandèmia tenien entre vint i vint-i-nou anys. En canvi, aquí com es feien moltes menys proves els casos d’edat avançada representaven un percentatge molt més gran, i la taxa de mortalitat que sortia amb aquestes xifres era molt elevada.
L’altra possible factor sobre el qual s’especula és que al marge de l’increment de proves PCR realment han augmentat les infeccions entre els joves. L’obertura de les discoteques, bars i més locals d’oci, l’arribada de l’estiu, el fet que les reunions siguin cada cop més habituals i l’aixecament del confinament són factors que poden ser els causants d’un augment de la infecció, especialment entre els joves, que tendeixen a reunir-se en grups més grans.
Cal assenyalar que, segons alguns estudis, la situació no és gaire diferent i que les persones joves ja eren responsables d’una bona part dels brots dels mesos de març i abril. Un estudi fet al Japó, analitzant tres mil casos, va concloure que dels brots originats fora de l’àmbit familiar entre el 15 de gener i el 4 d’abril, més de la meitat havien estat iniciats per persones d’entre 20 i 39 anys, amb una especial incidència en els llocs de feina, però també bars, restaurants i esdeveniments musicals (assaigs de corals, concerts i festes en sales de karaoke).
El virus a les residències: el factor clau
Un factor clau de la disminució de les infeccions entre les persones més grans és un millor protocol i un millor control dels casos en les residències. Una mesura realment important si tenim en compte que més del 80% dels morts del País Valencià i de les Illes tenen més de setanta anys.
Un exemple de l’evolució d’aquests casos el podem trobar a la ciutat de Barcelona. Si durant la segona meitat d’abril un 51% dels infectats eren usuaris de residències, en aquesta segona meitat de juliol trobem que han baixat fins a l’1,7% dels infectats. Els efectes també van afectar el nombre de morts, si tenim en compte que en el període de març, abril i maig vora d’un 37% de les morts es van produir en centres residencials.