Segona nit de gelades agreugen els danys als cultius de fruita a Ponent i Ribera d’Ebre

  • El sector no recorda una gelada tant forta des de 1991 i en fruita de pinyol les pèrdues poden ser d'entre el 90 i el 100%

VilaWeb
Redacció
04.04.2022 - 13:03
Actualització: 04.04.2022 - 15:03

Les comarques de Ponent han viscut la segona nit consecutiva amb temperatures sota zero i això ha agreujat els danys als cultius de fruita que no disposen de sistemes antigelades com són el reg per aspersió.

Ramon Comes, pagès de Corbins i membre d’Unió de Pagesos, ha dit que no es recorda una gelada tan forta com la de dissabte, amb temperatures de fins a 6 sota zero, des de l’any 1991. El fred d’una segona nit per sota zero “ha acabat de tocar el que no havia quedat tocat”, ha lamentat Comes, que també creu que en fruita de pinyol, les pèrdues seran d’entre el 90 i el 100%.

Els agricultors de Ponent que tenen sistemes antigelada, com el reg per aspersió i cremadors de parafina, els han tornat a activar aquest dilluns a la matinada per evitar més danys a la fruita a les finques ja afectades per la gelada de diumenge a la matinada, quan les temperatures van arribar fins a sis graus sota zero. La gelada d’aquest dilluns ha començat més tard que la de dissabte i el termòmetre no ha baixat tant, situant-se en la majoria de zones entre -2 o -1 grau.

Afectacions als cultius de la Ribera d’Ebre

A les Terres de l’Ebre, les gelades dels últims dies han tingut afectacions  als cultius del nord de la Ribera d’Ebre i també, amb menys impacte, en altres municipis de la resta de la comarca i de la Terra Alta. Les baixes temperatures han afectat la pràctica totalitat dels arbres de fruita de pinyol als municipis de la Torre de l’Espanyol, Vinebre, Ascó i Flix. Ametllers, presseguers, albercoquers i cirers ja havia florit o fins i tot tenien la fruita “quallada”. S’han registrat temperatures de fins a menys cinc graus que han fet ineficaces les tècniques per evitar les gelades d’alguns pagesos. A la Terra Alta, el repòs hivernal de la vinya l’ha protegit, però no es descarta que hi hagi cultius d’ametllers afectats.

Jaume Aleu, reponsable de la fruita dolça d’Unió de Pagesos a la Ribera d’Ebre, destaca que en vint anys de professió no havia viscut una gelada com aquesta i menys ben entrada la primavera. Tot i que no és insòlita, feia dècades que no es veia res similar als municipis del nord de la comarca.

L’albercoc és dels cultius més afectats, així com la cirera o la pruna, sobretot perquè si el fruit que se salva a l’arbre és poc, no serà rendible continuar mantenint el conreu i fer la collita, com també pot passar amb els ametllers. “Si baixes de certa quantitat, sobre el 20%, val tants diners conrear-lo, que es deixa perdre perquè el cost és més alt que el benefici. Ni que hagi quedat alguna cosa, no val la pena” ha recordat Aleu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor