Geis, als guardonats Monturiol: “Sou la prova més palpable del talent científic que tenim a Catalunya”

  • La Generalitat reconeix la tasca de deu científics i de l'Institut de Ciències Fotòniques

VilaWeb

ACN

04.11.2021 - 21:00

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha considerat avui els deu guardonats amb les medalles Narcís Monturiol al mèrit científic la “prova més palpable del talent científic que tenim a Catalunya”. Durant l’acte, celebrat a l’Auditori del Palau de la Generalitat, també s’ha atorgat la Placa Narcís Monturiol a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Els guardons, instituïts per la Generalitat el 1982, distingeixen les persones i entitats que han contribuït al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya. La consellera ha subratllat que els reconeixements s’atorguen l’endemà de defensar al parlament el projecte de Llei de la Ciència de Catalunya, “un dia molt important per a tota la comunitat científica”.

Segons Geis la nova llei ofereix els instruments necessaris perquè els científics continuïn “excel·lint” i generant noves oportunitats de present i de futur, alhora que consolida Catalunya com a pol de referència a Europa. Alhora, la consellera ha instat a situar la recerca, la transferència i la innovació entre les prioritats polítiques, socials i econòmiques del país.

Les personalitats que han rebut la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic són el catedràtic de Medicina de la Universitat de Girona Ramon Brugada, que ha investigat els mecanismes bàsics associats a la mort sobtada; el doctor en Bioquímica Paul Christou, responsable del primer cultiu comercial transgènic de la soja; la doctora en Filologia Hispànica Teresa Espinal, investigadora de l’estructura del llenguatge, la interfície sintaxi-semàntica i la seva relació amb una teoria general de la cognició humana; el doctor en Medicina Manel Esteller, que “ha situat l’epigenètica a l’avantguarda de la biomedicina”, o l’arquitecta Pilar Garcia, pionera en la incorporació de tecnologies informàtiques com el sistema d’informació geogràfica (SIG) en l’estudi, l’avaluació i la gestió de la ciutat.

També han rebut la distinció la doctora en Biologia Paloma Mas, autora d’estudis pioners en la descoberta dels mecanismes de funcionament i regulació del ritme circadiari; la doctora en Antropologia Victoria Reyes, estudiosa del coneixement indígena i local sobre el medi natural i la rellevància d’aquest coneixement per entendre i tractar la crisi climàtica i ambiental; el catedràtic de Nutrició Jordi Salas-Salvadó, que investiga l’efecte dels aliments, els nutrients i els patrons alimentaris en l’obesitat, la diabetis i les malalties cardiovasculars; el catedràtic d’Enginyeria Electrònica i Biomèdica Josep Samitier, impulsor de la nanobioenginyeria, i el doctor en Matemàtiques Sebastià Xambó, estudiós de la geometria algebraica, la teoria de codis correctors d’errors i els seus aspectes computacionals, així com les àlgebres geomètriques i les seves aplicacions a la física i a l’enginyeria.

Pel que fa a l’Institut de Ciències Fotòniques, es tracta d’un centre de recerca fundat el 2002 per la Generalitat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que fa “recerca de frontera” en les ciències fotòniques i les seves aplicacions industrials i mèdiques, “amb vocació d’excel·lència, alta qualitat i impacte global”.

Fins ara el Govern ha atorgat 291 medalles i 46 plaques Narcís Monturiol, que abasten tots els àmbits del coneixement, des de les ciències de la vida i de la salut, fins a les humanitats i les ciències socials, passant per l’arquitectura o l’enginyeria, entre d’altres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor