El gat Larry: funcionari, candidat polític i l’inquilí més popular de Downing Street

  • El ratador en cap de l'Oficina del Gabinet ha tingut uns quants moments estel·lars quan ha interferit en la darrerament caòtica política britànica

VilaWeb

Text

Alexandre Solano

19.10.2022 - 21:40
Actualització: 19.10.2022 - 21:43

El número 10 de Downing Street, residència oficial del primer ministre britànic, ha vist com les mudances s’encadenaven precipitadament, amb quatre primers ministres en menys de deu anys (i potser aviat en seran cinc). Tanmateix, un funcionari hi ha viscut ininterrompudament tots aquests anys i, sorprenentment en la política britànica, manté encara una gran popularitat. És el gat Larry.

En Larry ostenta el càrrec de ratador en cap de l’Oficina del Gabinet d’ençà del 15 de febrer de 2011, quan va ser rescatat d’una protectora, i oficialment és l’encarregat de mantenir Downing Street lliure de rosegadors. Concretament, el web oficial del govern britànic explica, en clau d’humor, que entre les seves funcions hi ha rebre els convidats, inspeccionar la seguretat i provar la qualitat de la fusta dels mobles antics.

El gat ha esdevingut tot un fenomen, amb unes quantes aparicions destacades i un compte no oficial amb 717.000 seguidors a Twitter (més que no Liz Truss), que ha interferit amb força en la política britànica. Un piulet seu contra el primer ministre Boris Johnson, dos dies abans no anunciés que renunciava, en un faristol davant Downing Street, i en què deia “o se’n va ell, o jo”, es va fer extremadament viral i va acumular 46.600 repiulades i 258.000 “m’agrada”.

El mes passat va tornar a intervenir en política i va aparèixer a les capçaleres dels diaris arran d’una campanya que va omplir Londres de cartells d’una suposada candidatura seva com a aspirant a primer ministre del país, en contraposició als candidats conservadors. L’objectiu era demostrar que el sistema polític actual no era ni just ni democràtic i que el destí del país fos decidit per 160.000 persones no solament era antiquat, sinó també perjudicial i, per això, es presentava per donar als britànics “una opció adequada”.

Una vida gens fàcil, amb crítiques i violència

El gat Larry probablement va néixer l’any 2007 i forma part d’una llarga llista de gats ratadors que es remunta al segle XVI. Tanmateix, els registres més moderns comencen als anys vint, amb el gat Rufus d’Anglaterra, actiu a Downing Street entre el 1924 i el 1930.

Els primers anys van ser complicats per a en Larry, i va ser criticat pel seu baix rendiment laboral. Fonts de Downing Street deien que tenia una clara manca d’instint assassí i va ser acusat de passar-se més temps dormint que no pas caçant bestioles. De fet, la premsa sensacionalista li va posar el malnom de Lazy Larry (Larry, el gandul), i poc després d’arribar, i durant un període de dos anys, va haver de compartir la feina amb la gata Freya, més avesada a la caça de ratolins. El detonant d’aquesta decisió va ser un dia en què el primer ministre d’aleshores, David Cameron, va enxampar en Larry arraulit a la seva cadira, impassible i mandrejant, mentre un ratolí es passejava tranquil·lament pel despatx.

També ha tingut actuacions estel·lars de caràcter més polític, com quan es va plantar sota la limusina blindada del president nord-americà Donald Trump i la negativa a sortir-ne va causar endarreriments en l’agenda del mandatari. De fet, va ser vista com una gran gesta per gran part de la població, atès que allò que no havien aconseguit de fer milers de manifestants anti-Trump a Londres, és a dir, blocar i endarrerir la marxa del president, ho va aconseguir en Larry tot sol.

Més tard, ha millorat en les seves funcions i ha estat vist caçant rosegadors i aus. De fet, ara s’ha guanyat una reputació de violent, amb una rivalitat especialment intensa amb en Palmerston, un gat que entre el 2016 i el 2020 va viure a l’edifici del costat, és a dir, al Ministeri d’Afers Estrangers.

Les baralles entre tots dos gats han estat notícia més d’una vegada i la rivalitat va arribar fins i tot a la Cambra dels Lords, quan el govern va ser interrogat sobre per què la factura veterinària d’en Larry havia estat assumida pel personal i no pel govern. La resposta va ser que els costs s’havien pagat amb donacions voluntàries del personal pel seu afecte per en Larry. El reconeixement i l’amor cap al felí ha arribat a un extrem que una espècie d’escarabat descoberta el 2021 va ser batejada com a Caccothryptus larryi, en honor seu.

Els polítics van entrant i sortint de Downing Street, en uns moments caòtics de la política britànica. Tanmateix, hi resta un símbol d’estabilitat i que tothom estima, quan ja no resta ni la reina Elisabet II mateixa, i aquest és el ja veterà gat Larry.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor