04.11.2023 - 21:50
Decididament, si el Gastronomic Forum Barcelona (GFB) és un encontre per a detectar tendències en l’àmbit de la cuina i la restauració i debatre sobre els grans desafiament de futur, hauríem de constatar que l’alta gastronomia i la que marca les línies d’avançada comencen a mostrar un canvi radical: la globalització i la cuina-espectacle van deixant espai a una cuina de valors més socials i ambientals, de productes locals, una cuina més conscient, amb valors arrenglerats amb el context de canvi climàtic.
El GFB 2023, que es farà del 6 al 8 de novembre a la Fira de Barcelona, al palau 8 del recinte de Montjuïc, centra l’interès en la sostenibilitat i la preservació de la biodiversitat. També dedicarà sessions a la prevenció del desaprofitament alimentari, al foc com a manera de cocció i al nou rebost que ens porta conserves tradicionals, i hi tindran espai els cuiners que treballen en projectes de caràcter social i amb vocació de transformació a partir de la cuina i també cuiners sense restaurant o nòmades, que no són lligats a un sol local. Cal afegir-hi la presència d’un mercat de petits productors ecològics impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i Mercabarna, amb un espai on s’alternaran demostracions de cuina i sessions de reflexió, amb l’objectiu de fer valdre l’agricultura ecològica. Al FoodLab s’hi farà el congrés de restauració i economia circular, organitzat per la Fundación Restaurantes Sostenibles. Enguany com a novetat hi haurà un homenatge a les dones del món rural, impulsat per la Diputació de Barcelona.
En aquesta línia, bona part dels restaurants que participen en el GFB tenen com a distintiu, a més de les estrelles Michelin clàssiques, estrelles Michelin verdes, que reconeixen aquells establiments que s’esforcen a innovar amb iniciatives que preservin el medi mitjançant la gestió de recursos i l’eliminació de residus.
Entre els noms destacats, hi trobem Albert Adrià (Enigma, amb 1 estrella Michelin, de Barcelona), que clourà el certamen amb la sessió “La meva recerca cap a un nou llenguatge”, Joan i Josep Roca (el Celler de Can Roca, amb 3 estrelles Michelin i 1 de verda, de Girona), Jesús Sánchez (El Cenador de Amós, amb 3 estrelles Michelin i 1 de verda, de Cantabria), Oriol Castro i Eduard Xatruc (Disfrutar, amb 2 estrelles Michelin, de Barcelona), María Marte (Sky Europa Rooftop, República Dominicana, i Fundación María Marte), Bego Rodrigo (La Salita, amb 1 estrella Michelin i 1 de verda, de València), Eric Verbauwhede (Pic Group, amb 3 estrelles Michelin, de l’estat francès), Poul Andrias (Koks, amb 2 estrelles Michelin, de Groenlàndia), Javier Olleros (Culler de Pau, amb 2 estrelles Michelin i 1 de verda, d’O Grove, Pontevedra), Nicolas Decloedt (HummusxHortense, amb 1 estrella Michelin i 1 de verda, de Brussel·les, Bèlgica) i Zineb Hattab (Kle, amb 1 estrella verda, de Suïssa).
120 activitats amb més de 200 ponents
Entre les cent vint activitats que conformen el programa del GFB, hi podem trobar:
–Cuineres sense restaurant. Amb les cuineres Eva Hausmann, Iolanda Bustos, Fran Baixas, Ana Casanova i Lucía Zaratti. Dilluns, dia 6, 11.30.
–La cuina del foc. Amb la cuinera Irenen Nan. Dilluns, dia 6, 12.15.
–Les persones al centre. Amb Joke Michiel i Valhjamur Sigurdarson. Dilluns, dia 6, 12.45.
–Objectiu: decreixement. Amb els cuiners Martín André Comamala, Vidal Gravalosa, Iris Clos (cap de sala) i Lluís Dagà, Eduard Ros. Dilluns, dia 6, 13.00.
–Terroir i diversitat. Amb la cuinera Manon Fleury. Dilluns, dia 6, 13.15.
–Cuina i vi. El Celler de Can Roca. Amb Joan i Josep Roca. Dilluns, dia 6, 13.45.
–Lectura i presentació de la “Declaració ètica Menorca 2022”. Dilluns, dia 6, 14.00.
–Malvasia, una varietat recuperada i adaptada al canvi climàtic. Amb Alba Gràcia i Enric Bartra. Dilluns, dia 6, 16.00.
–La cuina de les 24 estacions. Amb els cuiners Caroline Baerten i Nicolas Decloedt. Dilluns, dia 6, 16.45.
–El poder transformador de la cuina. Amb Lucía Freitas, Sergio Gil, Maria Nicolau, Lluís García i Marc Ribas. Dilluns, dia 6, 17.15.
–Cuina i rebost a l’horta valenciana. Amb Begoña Rodrigo i Asier Rojo. Dilluns, dia 6, 17.45.
–Pioners de la restauració sostenible. Amb Xavier Pellicer i Jaume Torras. Dimarts, dia 7, 11.00.
–Entendre el món a través de la cuina. Amb la cuinera Kamilla Seidler. Dimarts, dia 7, 13.15.
–Associació de pastors del Montnegre i el Corredor: aliments sostenibles, de qualitat i proximitat. Dimarts, dia 7, 15.30.
–La biodiversitat a les illes Fèroe. Amb el cuiner Poul Andrias. Dimarts, dia 7, 16.15.
–Créixer o decréixer? Amb Patricia Nieves, Nandu Jubany i Álex Paz. Dimarts, dia 7, 17.45.
–Mar, hort i muntanya de Castelló. Amb Raúl Resino, Emanuel Carlucci i Alejandra Herrador i Miguel Barrera. Dimarts, dia 7, 17.30.
–Noves plagues: a la cuina fem de la necessitat virtut. Amb Iván Enríquez, Albert Grassa, Lluís Toldrà i Joan Capilla. Dimarts, dia 7, 17.45.
–Emoció creativa en estat pur. Amb Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Dimecres, dia 8, 12.00.
–Els bars com a ecosistema protector de la vida social. Amb Sergio Gil, Manuel Delgado, Jesús Contreras i Luis Vicente. Dimecres, dia 8, 12.00.
–Viticultors per la biodiversitat. Amb Anna Espelt, Ester Nin, Victoria Torres i Esmeralda García. Dimecres, dia 8, 12.00.
–Biodiversitat, repte inexcusable. Amb Victoria Torres, Martí Boada, Xosé Cannas, Maria Costa i Álvaro López de Toledo. Dimecres, dia 8, 13.45.
–El mestre del foc i de la mar. Amb el cuiner Aitor Arregi. Dimecres, dia 8, 15.30.
En el transcurs del Gastronomic Forum Barcelona 2023, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de Turisme presentaran la designació de Catalunya com a regió mundial de gastronomia per a l’any 2025.