El Gastronomic Forum Barcelona centra l’interès en la biodiversitat i la cuina compromesa

  • Del 6 al 8 de novembre, a la Fira de Barcelona, al palau 8 del recinte de Montjuïc

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

04.11.2023 - 21:50

Decididament, si el Gastronomic Forum Barcelona (GFB) és un encontre per a detectar tendències en l’àmbit de la cuina i la restauració i debatre sobre els grans desafiament de futur, hauríem de constatar que l’alta gastronomia i la que marca les línies d’avançada comencen a mostrar un canvi radical: la globalització i la cuina-espectacle van deixant espai a una cuina de valors més socials i ambientals, de productes locals, una cuina més conscient, amb valors arrenglerats amb el context de canvi climàtic.

El GFB 2023, que es farà del 6 al 8 de novembre a la Fira de Barcelona, al palau 8 del recinte de Montjuïc, centra l’interès en la sostenibilitat i la preservació de la biodiversitat. També dedicarà sessions a la prevenció del desaprofitament alimentari, al foc com a manera de cocció i al nou rebost que ens porta conserves tradicionals, i hi tindran espai els cuiners que treballen en projectes de caràcter social i amb vocació de transformació a partir de la cuina i també cuiners sense restaurant o nòmades, que no són lligats a un sol local. Cal afegir-hi la presència d’un mercat de petits productors ecològics impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i Mercabarna, amb un espai on s’alternaran demostracions de cuina i sessions de reflexió, amb l’objectiu de fer valdre l’agricultura ecològica. Al FoodLab s’hi farà el congrés de restauració i economia circular, organitzat per la Fundación Restaurantes Sostenibles. Enguany com a novetat hi haurà un homenatge a les dones del món rural, impulsat per la Diputació de Barcelona.

En aquesta línia, bona part dels restaurants que participen en el GFB tenen com a distintiu, a més de les estrelles Michelin clàssiques, estrelles Michelin verdes, que reconeixen aquells establiments que s’esforcen a innovar amb iniciatives que preservin el medi mitjançant la gestió de recursos i l’eliminació de residus.

Entre els noms destacats, hi trobem Albert Adrià (Enigma, amb 1 estrella Michelin, de Barcelona), que clourà el certamen amb la sessió “La meva recerca cap a un nou llenguatge”, Joan i Josep Roca (el Celler de Can Roca, amb 3 estrelles Michelin i 1 de verda, de Girona), Jesús Sánchez (El Cenador de Amós, amb 3 estrelles Michelin i 1 de verda, de Cantabria), Oriol Castro i Eduard Xatruc (Disfrutar, amb 2 estrelles Michelin, de Barcelona), María Marte (Sky Europa Rooftop, República Dominicana, i Fundación María Marte), Bego Rodrigo (La Salita, amb 1 estrella Michelin i 1 de verda, de València), Eric Verbauwhede (Pic Group, amb 3 estrelles Michelin, de l’estat francès), Poul Andrias (Koks, amb 2 estrelles Michelin, de Groenlàndia), Javier Olleros (Culler de Pau, amb 2 estrelles Michelin i 1 de verda, d’O Grove, Pontevedra), Nicolas Decloedt (HummusxHortense, amb 1 estrella Michelin i 1 de verda, de Brussel·les, Bèlgica) i Zineb Hattab (Kle, amb 1 estrella verda, de Suïssa).

120 activitats amb més de 200 ponents

Entre les cent vint activitats que conformen el programa del GFB, hi podem trobar:

Cuineres sense restaurant. Amb les cuineres Eva Hausmann, Iolanda Bustos, Fran Baixas, Ana Casanova i Lucía Zaratti. Dilluns, dia 6, 11.30.

La cuina del foc. Amb la cuinera Irenen Nan. Dilluns, dia 6, 12.15.

Les persones al centre. Amb Joke Michiel i Valhjamur Sigurdarson. Dilluns, dia 6, 12.45.

Objectiu: decreixement. Amb els cuiners Martín André Comamala, Vidal Gravalosa, Iris Clos (cap de sala) i Lluís Dagà, Eduard Ros. Dilluns, dia 6, 13.00.

Terroir i diversitat. Amb la cuinera Manon Fleury. Dilluns, dia 6, 13.15.

Cuina i vi. El Celler de Can Roca. Amb Joan i Josep Roca. Dilluns, dia 6, 13.45.

Lectura i presentació de la “Declaració ètica Menorca 2022. Dilluns, dia 6, 14.00.

Malvasia, una varietat recuperada i adaptada al canvi climàtic. Amb Alba Gràcia i Enric Bartra. Dilluns, dia 6, 16.00.

La cuina de les 24 estacions. Amb els cuiners Caroline Baerten i Nicolas Decloedt. Dilluns, dia 6, 16.45.

El poder transformador de la cuina. Amb Lucía Freitas, Sergio Gil, Maria Nicolau, Lluís García i Marc Ribas. Dilluns, dia 6, 17.15.

Cuina i rebost a l’horta valenciana. Amb Begoña Rodrigo i Asier Rojo. Dilluns, dia 6, 17.45.

Pioners de la restauració sostenible. Amb Xavier Pellicer i Jaume Torras. Dimarts, dia 7, 11.00.

Entendre el món a través de la cuina. Amb la cuinera Kamilla Seidler. Dimarts, dia 7, 13.15.

Associació de pastors del Montnegre i el Corredor: aliments sostenibles, de qualitat i proximitat. Dimarts, dia 7, 15.30.

La biodiversitat a les illes Fèroe. Amb el cuiner Poul Andrias. Dimarts, dia 7, 16.15.

Créixer o decréixer? Amb Patricia Nieves, Nandu Jubany i Álex Paz. Dimarts, dia 7, 17.45.

Mar, hort i muntanya de Castelló. Amb Raúl Resino, Emanuel Carlucci i Alejandra Herrador i Miguel Barrera. Dimarts, dia 7, 17.30.

Noves plagues: a la cuina fem de la necessitat virtut. Amb Iván Enríquez, Albert Grassa, Lluís Toldrà i Joan Capilla. Dimarts, dia 7, 17.45.

Emoció creativa en estat pur. Amb Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Dimecres, dia 8, 12.00.

Els bars com a ecosistema protector de la vida social. Amb Sergio Gil, Manuel Delgado, Jesús Contreras i Luis Vicente. Dimecres, dia 8, 12.00.

Viticultors per la biodiversitat. Amb Anna Espelt, Ester Nin, Victoria Torres i Esmeralda García. Dimecres, dia 8, 12.00.

Biodiversitat, repte inexcusable. Amb Victoria Torres, Martí Boada, Xosé Cannas, Maria Costa i Álvaro López de Toledo. Dimecres, dia 8, 13.45.

El mestre del foc i de la mar. Amb el cuiner Aitor Arregi. Dimecres, dia 8, 15.30.

En el transcurs del Gastronomic Forum Barcelona 2023, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de Turisme presentaran la designació de Catalunya com a regió mundial de gastronomia per a l’any 2025.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor