24.01.2019 - 17:00
De mitjan de gener a final de març, la garoina arriba al punt òptim de consum. Conegut també com a garota o eriçó de mar, aquest animal marí de la família dels equinoderms no és gaire apreciat en altres zones de la costa, però es consumeix molt a les comarques nord-orientals i a l’Alguer. Per això ja fa anys que Palafrugell organitza cada hivern la Garoinada, unes jornades gastronòmiques dedicades a aquesta menja que duren fins al 31 de març.
Hi participen una desena de restaurants repartits entre Palafrugell, Llafranc i Calella de Palafrugell. Cadascú ofereix un menú especial protagonitzat per les garoines, que habitualment es mengen crues com a aperitiu. Acabades de recollir, es parteixen per la meitat i és quan s’aprecia millor el marcat gust de mar de la seva carn. Però també es poden menjar d’altres maneres: gratinades, estofades amb patates, acompanyant pastes i arrossos, etc.
La resta del menú pot variar lleugerament d’un restaurant a un altre, però tots ofereixen un segon plat amb carxofes com a base i unes postres protagonitzades per la poma. Són dos productes locals i de temporada, perquè un altre dels objectius de les jornades, més enllà de difondre les propietats gastronòmiques de la garoina, és potenciar aquestes menges. Per això els menús també van maridats amb vins del celler Espelt, que pertany a la denominació d’origen Empordà.