21.02.2024 - 13:17
|
Actualització: 21.02.2024 - 16:26
El jutge instructor de la causa contra el Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, ha reaccionat de manera irada contra la negativa de les autoritats de Suïssa de col·laborar en la investigació i de respondre a la comissió rogatòria que els va enviar el mes de novembre passat. El jutge demanava informació sobre un compte bancari amb el qual sospita que es va finançar el Tsunami i sobre el domicili actual de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, una de les investigades per terrorisme. Com que el Ministeri de Justícia suís va denegar la col·laboració perquè considerava que es tractava de possibles delictes de caràcter polític, que no hi havia proves de cap implicació de Rovira i, a més, demanava si la llei d’amnistia en tramitació ho podia afectar, García-Castellón diu ara a Suïssa que els tractats internacionals l’obliguen a cooperar en aquest cas i ha demanat una reunió urgent amb les autoritats del país.
Ho ha fet mitjançant una resolució carregada de rancor, en què s’ha declarat sorprès per la resposta de Suïssa, tot i que no era pas la primera vegada que aquest país li denegava una comissió rogatòria: ja ho va fer el març del 2020 amb una carta molt contundent en què advertia a les autoritats espanyoles que els fets del Tsunami no podien encaixar en el terrorisme, sinó en l’exercici de drets fonamentals.
El jutge invoca ara diversos convenis internacionals segons els quals no es pot denegar la cooperació judicial en casos de terrorisme, perquè no se’ls pot donar el tractament de delictes polítics. La qüestió és que Suïssa no considera de cap manera que sigui un cas de terrorisme.
Així mateix, García-Castellón expressa indignació perquè les autoritats suïsses han menystingut la seva petició de fer una reunió de coordinació –en el marc d’Eurojust, l’agència de cooperació judicial de la UE– per aclarir qüestions relacionades amb la causa. “Es desconeix per quina raó no s’ha efectuat fins ara la reunió sol·licitada per aquest instructor, però s’ha de recordar que l’experiència demostra que la millor manera d’eludir comunicacions reiteratives, referències a notícies de premsa o equívocs és la comunicació directa entre les autoritats competents”, escriu.
Ràbia per l’amnistia
El magistrat també s’enutja per la petició formulada per Suïssa que demanava explicacions sobre com podia afectar la llei d’amnistia la causa del Tsunami i, especialment, en el cas de Marta Rovira. “L’explicació resulta manifestament inadmissible i no es pot substanciar per aquest magistrat, sense entrar en més consideracions de fons”, retreu García-Castellón, que insisteix a dir que “desconeix qualsevol qüestió relativa a la norma, i tampoc no adverteix quin interès pot tenir per a qui atén una sol·licitud de naturalesa jurisdiccional, interrogar sobre una hipotètica norma no aprovada”.
Investigació secreta sobre la filtració de la resposta de Suïssa
García-Castellón ha obert una peça separada del cas Tsunami que tramitarà amb caràcter reservat per “esclarir la suposada comissió d’un delicte de revelació de secrets per part de les autoritats o funcionaris” per la filtració de la resposta que li van fer les autoritats suïsses. El magistrat apunta implícitament al govern espanyol, perquè encarrega la investigació a la Guàrdia Civil i demana a la unitat investigadora que “eludeixi” de donar “qualsevol informació sobre el curs de la investigació als seus superiors” i li reporti els avenços directament a ell.
Reclama l’informe dels fiscals del Suprem
García-Castellón ha reclamat l’informe dels fiscals del Tribunal Suprem a favor d’investigar a Carles Puigdemont per terrorisme, i en el qual l’assenyalen com a dirigent “absolut” del Tsunami Democràtic pel seu “patrocini intel·lectual i ètic”. En una interlocutòria, el jutge ha demanat “la remissió d’una còpia d’aquest escrit per a la seva unió a la documentació que es remetrà a les autoritats suïsses amb com més brevetat millor.”