García-Castellón intenta de dinamitar Sortu enviant a judici sis persones per homenatges a presos d’ETA

  • La sala penal de l'Audiència espanyola va impedir-li dues vegades de prorrogar la investigació per ampliar l'abast de la persecució judicial a membres de Sortu

VilaWeb

Redacció

03.04.2024 - 16:50
Actualització: 03.04.2024 - 20:38

El jutge de l’Audiència espanyola Manuel García-Castellón ha enviat a judici sis militants de la comissió de presos de Sortu –partit central de la coalició EH Bildu– acusats dels delictes d’humiliació a víctimes del terrorisme i d’enaltiment de participants en actes terroristes. Fa pocs dies que l’Audiència espanyola va anul·lar per segona vegada una pròrroga il·legal de la investigació, que ja havia tancat i ara volia reobrir per investigar un xat de Telegram de Sortu. Finalment, la investigació queda delimitada a sis persones que, de fet, són ex-presoners d’ETA totes sis: José Antonio López Ruiz (Kubati), Oihana Garmendia Marín, Haymar Altuna, Oihana San Vicente Saez de Cerain, Carlos Saez de Egilaz Murgiondo i Felipe San Epifanio San Pedro.

El jutge els vol asseure a judici per 120 actes d’homenatge entre el 2016 i 2020 a presos i exiliats d’ETA. Segons la interlocutòria, els encausats han organitzat “de manera sistemàtica i sistematitzada” actes d’homenatge tant sota el paraigua de la plataforma Kalera Kalera –que l’Audiència espanyola va ordenar de tancar el 2021–, com amb altres moviments socials o associacions.

També diu que les benvingudes als ex-presoners –els ongi etorrri, en èuscar– i més actes d’homenatge es feien amb unes normes estrictes de qui podia rebre l’homenatge i com s’havia de fer. Diu que només s’homenatjaven aquells presos que s’havien mantingut sota la disciplina del col·lectiu de presos.

La interlocutòria de García-Castellón deixa deu dies a les parts perquè presentin sengles escrits d’acusació, i tanca la pretensió d’ampliar la investigació a més membres de Sortu. El jutge la va reobrir fora de termini a petició del PP i de l’associació espanyolista Dignidad y Justícia, que presideix Daniel Portero, fill d’una víctima mortal d’ETA i diputat del PP a l’Assemblea de Madrid. La fiscalia s’hi va oposar amb un escrit molt dur en què arribava a acusar García-Castellón de promoure una investigació “inquisitorial” i de cercar d’allargar la instrucció “cap a enlloc o cap a algun lloc allunyat de la finalitat de la justícia”.

La sala penal de l’Audiència espanyola va dir que García-Castellón tenia l’obligació d’exposar raonadament per què havia de prorrogar el cas, i les diligències concretes que necessitava. Tenint en compte això, deia que la petició de prorrogar-la era “absolutament extemporània”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor