L’audiència espanyola torna a refusar d’apartar García-Castellón del cas Tsunami

  • Oleguer Serra, un dels investigats del cas, demanava d'apartar-lo perquè no el considera imparcial, arran d'unes declaracions que va fer sobre l'amnistia

VilaWeb

EFE

26.02.2024 - 13:19
Actualització: 26.02.2024 - 13:41

L’audiència espanyola ha rebutjat novament, per un defecte de forma, la petició d’Oleguer Serra, directiu d’Òmnium Cultural i un dels investigats del cas Tsunami, d’apartar el jutge Manuel García-Castellón. Serra no el considera imparcial, arran d’unes declaracions que va fer el jutge sobre la llei d’amnistia.

Tanmateix, el tribunal considera que, segons la llei, el recurs de Serra no pot ser admès perquè la interlocutòria no pot ser objecte de recurs. Així i tot, la sala assumeix que s’ha produït alguna “infracció processal” en la tramitació de la recusació i parla de “caos processal“, però rebutja que s’hagi produït cap indefensió a l’investigat i considera que hi ha un defecte formal en faltar un poder especial en la recusació formulada.

Ara bé, encara que avala la decisió del jutge García-Castellón de mantenir-se al capdavant de la causa, el tribunal qüestiona alguns dels arguments amb què va rebutjar la recusació plantejada per Serra. Així, la sala recorda al jutge que no es pot exigir de formular recusació abans de ser part del procediment tan sols pel fet de ser conscient de l’existència de la causa per notícies de premsa. Serra argumentava al seu recurs, al qual es van adherir altres investigats, que García-Castellón no ha d’estar al capdavant de la investigació per terrorisme d’aquest cas a causa de la postura que va mantenir en una conferència el 5 d’octubre del 2023. En aquell fòrum, el magistrat va afirmar que en “la constitució [espanyola] tampoc està prohibida l’esclavitud i, no obstant això, no és possible“. I va afegir, sobre els dirigents del procés: “Aquests senyors han dit si quan puguin tornaran a repetir-ho? Per tant, serà aquesta amnistia la primera de moltes altres després?”.

Es tracta d’unes paraules que la sala no entra a valorar perquè considera que “no cal analitzar si les manifestacions afecten la necessària aparença d’imparcialitat, independentment de la impressió que un tercer aliè al procés pugui tenir sobre l’oportunitat de fer-les”. I afegeix: “Aquesta anàlisi correspondria en el seu cas a l’instructor de l’incident o l’òrgan competent per resoldre el fons de la recusació”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor