Gàmbia investiga els crims de la dictadura

  • El govern posa fil a l'agulla a la Comissió de la Veritat, la Reconciliació i les Reparacions · Des del 14 d'agost un comitè tècnic recorre tot el país, per exposar i discutir amb els gambians els objectius de la comissió

VilaWeb

Text

Xavier Montanyà

24.08.2017 - 22:00
Actualització: 25.08.2017 - 01:50

El dia 4 d’agost, a Serekunda –la primera ciutat de Gàmbia–, es va inaugurar públicament el programa i l’agenda de treball que proposen les consultes nacionals de la Comissió de la Veritat, la Reconciliació i les Reparacions (TRRC), convocada pel govern d’Adama Barrow, sota els auspicis del ministre de Justícia i fiscal general de l’estat, Abubacarr M. Tambadou. Des del 14 d’agost un comitè tècnic recorre Gàmbia, per exposar i discutir amb els gambians els objectius de la comissió.

Els principals objectius són: elaborar un informe històric imparcial sobre violacions i abusos de drets humans del juliol del 1994 fins al gener del 2017, recomanar en alguns casos la garantia de l’amnistia, establir i fer públics la destinació i el lloc on hi ha enterrats els desapareguts, donar l’oportunitat a les víctimes de relatar els seus casos i garantir-ne la reparació.

La comissió es proposa d’emprendre i coordinar investigacions exhaustives sobre les violacions de drets humans, causes i circumstàncies, identitat de persones i institucions involucrades, per tal d’elaborar un informe detallat que estableixi unes recomanacions al president per a resoldre la qüestió i que es creïn les institucions i s’adoptin les mesures pertinents per a preveure d’ara endavant les violacions de drets humans.

La inauguració oficial del dia 4 d’agost es va fer a la sala de conferències del Djembe Beach Hotel, amb absoluta solemnitat, com correspon a l’obertura d’un nou període històric. Hi van assistir ministres, membres del cos diplomàtic, jutges, advocats, juristes, membres del Gambian Centre for Víctims of Human Rigths Violations, familiars de víctimes de la dictadura, col·laboradors internacionals, organitzacions de la societat civil i de drets humans, dirigents religiosos i mitjans de comunicació nacional i internacional, entre els quals VilaWeb.

L’acte va començar amb una pregària musulmana i una de cristiana, conduïdes per sengles líders religiosos. Els parlaments van anar a càrrec dels membres de la mesa presidencial: Madam Ade Mamonyane Lekeotje, coordinadora resident de les Nacions Unides; un representant de l’Institute for Human Rigths and Development in Africa (IHRDA); Amadou Scattred Janneh, conseller del Gambian Centre for Víctimes (GCVHRV); Dawda Fadera, ministre d’Afers Presidencials; i Abubacarr M. Tambadou, fiscal general i ministre de Justícia.

Entre les nombroses víctimes presents a l’acte, hi havia Aisha Jammeh, filla d’Haruna Jammeh, desaparegut i assassinat l’any 2005 per ordre del seu germà, el dictador Yahya Jammeh; Aji Mamy Ceesay, mare d’Alhagie Mamule Ceesay, segrestat durant tres anys i assassinat; i el doctor Amadou Scattered Janneh, ex-ministre d’informació, sentenciat per traïció a cadena perpètua per haver distribuït samarretes amb l’eslògan ‘End to Dictatorship Now’, tot i que va ser alliberat i exiliat als EUA per pressions d’Amnistia Internacional i de Jesse Jackson.

Amadou Scattered es va adreçar als assistents en nom de totes les víctimes. ‘Sento emoció i esperança –va dir– per la brillant iniciativa del govern de crear la TRRC, que s’ocuparà de les reparacions a les víctimes del règim despòtic de Jammeh i farà que les violacions de drets humans comeses siguin documentades. Això ajudarà a restaurar la justícia i facilitarà la reconciliació nacional.’

En la cloenda de l’acte, el ministre de Justícia va dir que el TRRC no és cap comissió de cacera de bruixes. L’objectiu de la comissió és establir i provar què va passar durant el règim de Yahya Jammeh, amb l’objectiu de prevenir que això no torni a passar en una nova Gàmbia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor