Galícia produeix, Madrid se n’aprofita

  • Seria de justícia que Galícia, amb les muntanyes plenes d’aerogeneradors, se’n beneficiés

VilaWeb

Fa mesos que esperem l’aprovació dels plans d’ordenació de l’espai marítim (POEM) i, una altra vegada, Galícia n’ix perjudicada. El 47% de l’àrea en què es podrà instal·lar l’eòlica marina és a la costa gallega: 2.350 quilòmetres quadrats –amb 200 caladors de pesca– dels gairebé 5.000 del conjunt de l’estat espanyol.

Us comentava en aquests articles la preocupació del sector marítim-pesquer arran de les retallades aprovades per Brussel·les. Veus autoritzades del sector, un dels més importants de l’economia gallega i que, a diferència de l’agroramader, completa el cicle de transformació a Galícia, veuen darrere les polítiques de la Unió Europea els interessos del lobby energètic. Un grup de pressió que, esperonat pels POEM de l’executiu espanyol, continuarà enriquint-se a costa dels recursos naturals gallecs i del sector marítim-pesquer, que ja va anunciar mobilitzacions.

Iberdrola, Capital Energy, Ferrovial, Grupo Cobra, Bluefloat i Abei Energy, impulsores dels nou projectes de parcs d’eòlica marina projectats sobre la costa gallega, són foranes i paguen l’impost de societats fora de Galícia. Hi ha qui es queixa de la partença de Ferrovial cap als Països Baixos i es posa les mans al cap quan es reclama que les empreses ubicades a Galícia i que s’aprofiten dels seus recursos naturals paguin ací. Sense anar més lluny, l’any passat van canviar la seu social a un altre territori 158 empreses radicades a Galícia, 70 de les quals se’n van anar a Madrid. I, parlant de Madrid… Recapta els imposts de les grans energètiques i no genera ni un sol MW d’energia eòlica, com si a la serra madrilenya no bufés el vent. Ja ho va dir, i tanta ràbia va despertar, el diputat del BNG al congrés espanyol, Néstor Rego: “Si Madrid vol energia, que col·loqui molins a la Castellana.”

Em demano quant pagaran les elèctriques per l’arrendament de l’espai per a l’eòlica marina i si les administracions públiques en rebran beneficis. Les arques públiques de Noruega, i fins i tot dels Estats Units, ingressen quantitats substancials d’allò que paguen les elèctriques per explotar els seus recursos naturals per a les energies renovables. Seria de justícia que Galícia, amb les muntanyes plenes d’aerogeneradors, se’n beneficiés.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor