03.03.2023 - 21:40
Fa mesos que esperem l’aprovació dels plans d’ordenació de l’espai marítim (POEM) i, una altra vegada, Galícia n’ix perjudicada. El 47% de l’àrea en què es podrà instal·lar l’eòlica marina és a la costa gallega: 2.350 quilòmetres quadrats –amb 200 caladors de pesca– dels gairebé 5.000 del conjunt de l’estat espanyol.
Us comentava en aquests articles la preocupació del sector marítim-pesquer arran de les retallades aprovades per Brussel·les. Veus autoritzades del sector, un dels més importants de l’economia gallega i que, a diferència de l’agroramader, completa el cicle de transformació a Galícia, veuen darrere les polítiques de la Unió Europea els interessos del lobby energètic. Un grup de pressió que, esperonat pels POEM de l’executiu espanyol, continuarà enriquint-se a costa dels recursos naturals gallecs i del sector marítim-pesquer, que ja va anunciar mobilitzacions.
Iberdrola, Capital Energy, Ferrovial, Grupo Cobra, Bluefloat i Abei Energy, impulsores dels nou projectes de parcs d’eòlica marina projectats sobre la costa gallega, són foranes i paguen l’impost de societats fora de Galícia. Hi ha qui es queixa de la partença de Ferrovial cap als Països Baixos i es posa les mans al cap quan es reclama que les empreses ubicades a Galícia i que s’aprofiten dels seus recursos naturals paguin ací. Sense anar més lluny, l’any passat van canviar la seu social a un altre territori 158 empreses radicades a Galícia, 70 de les quals se’n van anar a Madrid. I, parlant de Madrid… Recapta els imposts de les grans energètiques i no genera ni un sol MW d’energia eòlica, com si a la serra madrilenya no bufés el vent. Ja ho va dir, i tanta ràbia va despertar, el diputat del BNG al congrés espanyol, Néstor Rego: “Si Madrid vol energia, que col·loqui molins a la Castellana.”
Em demano quant pagaran les elèctriques per l’arrendament de l’espai per a l’eòlica marina i si les administracions públiques en rebran beneficis. Les arques públiques de Noruega, i fins i tot dels Estats Units, ingressen quantitats substancials d’allò que paguen les elèctriques per explotar els seus recursos naturals per a les energies renovables. Seria de justícia que Galícia, amb les muntanyes plenes d’aerogeneradors, se’n beneficiés.