20.10.2024 - 14:06
|
Actualització: 20.10.2024 - 14:09
Un centenar de gegants centenaris i històrics d’arreu de Catalunya han desfilat avui pel centre de Barcelona després d’haver estat una setmana exposats al Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM). Aquesta cercavila excepcional és una de les últimes activitats organitzades per commemorar els sis-cents anys de gegants a la ciutat.
Els assistents han pogut veure gegants que es van fer fa més d’un segle, vinguts de tot arreu del Principat. Ha estat la primera vegada que han sortit fora dels municipis respectius. Algunes peces eren les originals i unes altres eren reproduccions, atès que n’hi ha que per qüestions de conservació i protocol no poden sortir al carrer. També n’hi ha que s’han fet fa poc, inspirades en figures que ja existien fa més de cent anys i que ara s’han volgut recuperar com a part del patrimoni cultural. Tampoc no hi han faltat pas els gegants que han estat declarats element festiu patrimonial d’interès nacional i bé cultural d’interès nacional. Vegeu ací algunes de imatges de la cercavila.
La @FRobafaves participa de la Trobada de gegants centenaris i històrics de Catalunya.
👉🏻 La cercavila ha sortit del Born i acabarà a plaça Sant Jaume de Barcelona. pic.twitter.com/Kp0ff0i0iV
— tvmataró (@tvmataro) October 20, 2024
👑 Els @gegantsciutat obren la cercavila!
❤️ Les vuit parelles de gegants històrics i centenaris de Barcelona encapçalen la comitiva que anirà des de la plaça Comercial fins a la plaça de Sant Jaume pic.twitter.com/Woo5noqm4L
— Cultura Popular Barcelona (@Cultupopularbcn) October 20, 2024
🏛️ La cercavila entra a la plaça de Sant Jaume!
🫶🏼 Els @gegantsciutat reben les colles que fan la seva entrada a plaça tot esperant per cloure l’acte.
📸 La plaça de Sant Jaume s’omple de gegants! pic.twitter.com/tHRrMkerPW
— Cultura Popular Barcelona (@Cultupopularbcn) October 20, 2024
L’acte ha començat a les 10.00 amb la plantada a la plaça Comercial –davant el Born CCM– i a les 11.30 ha començat la cercavila, encapçalada pels Gegants de la Ciutat. La cercavila ha acabat a la plaça de Sant Jaume, amb el ball tradicional dels Gegants de la Ciutat.
Exposicions que encara podeu visitar
Tot i que la commemoració dels sis-cents anys de gegants a Barcelona arriba a la fi, encara hi ha un parell d’exposicions que podeu visitar. Són aquestes:
“Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus”
L’exposició “Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus”, inaugurada el 23 de maig, continuarà exposada al Museu Diocesà de Barcelona fins el dia 27, diumenge que ve. La mostra explica la relació històrica entre els gegants i la festa del Corpus, molt popular a la ciutat, i a conèixer aspectes singulars dels gegants de Barcelona i de les parròquies poc conegudes per la ciutadania en general. També fa èmfasi en els diferents significats dels elements festius que participen en la processó del Corpus de Barcelona.
A l’exposició, hi ha peces d’alt interès, com ara els Gegants del Pi originals i els Gegants Vells de la Casa de la Caritat o del Carnaval –que duen el vestuari amb què concorrien a la processó. Tot plegat acompanyat d’imatges amb valor documental, algunes de totalment inèdites procedents d’arxius i col·leccions públiques i privades.
“Barcelona, ciutat gegant. 600 anys de feta i tradició”
Una de les exposicions que s’han fet per a aquesta fita històrica és la de “Barcelona, ciutat gegant. 600 anys de feta i tradició”, al Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona (a la seu de Montjuïc). Es va inaugurar el 30 de maig, però hi serà fins el 18 de maig de l’any que ve.
Aquesta exposició repassa els sis-cents anys de gegants a Barcelona amb una perspectiva general sobre la història, la tradició, el present i el futur del món geganter com a element emblemàtic de les nostres festes populars.
A més, l’exposició vol aprofundir en el coneixement del món dels gegants i de les persones que en tenen cura, descobrir anècdotes i curiositats al voltant de les grans figures festives de la ciutat i contextualitzar-ho tot al llarg de la història.