Gairebé la meitat de les persones sense llar afirmen no haver estat ateses per cap treballador social el darrer mig any

  • En una enquesta d'Arrels Fundació es xifra en pràcticament un 60% les persones que fa més d'un any que viuen al carrer

VilaWeb

ACN

27.06.2018 - 10:24
Actualització: 27.06.2018 - 13:41

El 46% de les persones que Arrels Fundació va enquestar durant el recompte de persones sense llar a principis del mes de juny asseguren que no han estat ateses per cap treballador social els darrers sis mesos. Un 20% més no ho saben o no ho han volgut contestar. Són algunes de les dades d’aquesta mostra que també posa de manifest la vulnerabilitat que pateix el col·lectiu, ja que el 71% de les persones enquestades es troben precisament en situacions de vulnerabilitat elevada o mitjana. A més, el 59,8% dels enquestats fa un any o més que viu al carrer i fins a un 41% reconeixen tenir problemes de salut física. A més, 3 de cada 10 afirmen haver estat víctimes de violència física o verbal, i en el cas de les persones més vulnerables, el risc arriba a 7 de cada 10.

De les persones enquestades, 315 de les 956 compatibilitzades al carrer la nit del 5 al 6 de juny, el 82% són homes i el 10% dones, un 8% restant es consideren altres. La mitjana d’edat és de 43,7 anys. Un 26% tenen nacionalitat espanyola, el 40,3 són comunitaris i el 27% extracomunitaris. Del 71% de persones més vulnerables, el 53% necessita una intervenció social des dels serveis especialitzats i un 18% més requereix una intervenció social prioritària.

Aquestes xifres són similars a les dades obtingudes durant el 2016 i el 2017. De mitjana, les persones entrevistades fa 3 anys i 4 mesos que viuen al carrer, i només un 37,4% estan empadronades a Barcelona, cinc punts menys que l’any 2017. El 66% dels casos no tenen cap tipus d’ingrés, ni de prestacions socials ni d’herències, ni de treball en negre. El 14% no es poden fer càrrec de les necessitats bàsiques.

Entre les dades de l’enquesta, també destaca que en el 16% de les persones entrevistades el consum d’alcohol o droga ha dificultat la seva permanència en un allotjament o ha estat el motiu pel qual la persona ha hagut de deixar l’allotjament. El nombre de persones amb targeta sanitària ha baixat aquest any i només el 44% dels enquestats reconeixen tenir-la, mentre que el 50% de les persones entrevistades l’any passat sí que en disposaven. El 29,5% ha requerit atenció mèdica a urgències i el 17,7% ha estat ingressada a l’hospital. Un 15,5% més afirmen que han necessitat una ambulància. Entre aquestes dades, destaca el fet que el 54,4% de les persones que pateixen un grau de vulnerabilitat més elevada han fet ús en els darrers sis mesos de les urgències mèdiques d’hospitals, han estat ingressades o han necessitat una ambulància.

Aquest any, Arrels Fundació també va localitzar dues dones embarassades vivint al carrer. Pel que fa a les agressions, el 30,4% han estat víctimes d’agressions físiques o verbals, una xifra que es dispara fins al 71,9% en les persones amb un grau més gran de vulnerabilitat. El 19.5% de les persones entrevistades afirmen tenir causes legals pendents amb la justícia i el 15,8% diuen haver estat retingudes en algun moment a comissaria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor