Gairebé la meitat de les morts per ofegament a Espanya es produeixen en persones més grans de 65 anys

  • Sanitat alerta del risc de banyar-se de nit o després d'haver begut alcohol i desaconsella l'ús de flotadors inflables

VilaWeb
Redacció
21.06.2016 - 11:32

Sanitat alerta del risc de banyar-se de nit o després d’haver begut alcohol i desaconsella l’ús de flotadors inflables

MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

A Espanya moren cada any més de 450 persones per ofegaments o lesions en el medi aquàtic i més del 40% dels morts tenen més de 65 anys, segons les últimes dades recopilades pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que recorda que aquest tipus d’accidents són prevenibles i per aquesta raó han d’extremar-se les precaucions.

En concret, el 2014 van morir en el medi aquàtic un total de 465 persones, 365 homes i 100 dones, i la principal causa de mort van ser els ofegaments per submersió accidental, amb 434 casos, 12 més que l’any anterior. La resta van ser deguts a accidents ocorreguts en mitjans de transport per aigua (22), els traumatismes causats per una capbussada (3) o altres causes no especificades (6).

A més, tot i que el grup amb risc més alt són els més grans de 65 anys, Sanitat també destaca que 29 dels morts (23 nois i 6 noies) eren nens o joves menors de 20 anys.

I mentre que les lesions per ofegament de menors ocorren amb més freqüència en piscines, els adults s’ofeguen amb més freqüència en aigües naturals durant el bany, la pesca o en practicar algun esport nàutic.

UN TERÇ DE LES MORTS EN PISCINES, DE MENORS DE 10 ANYS

D’aquesta manera, dels 434 morts per submersió accidental 36 persones van morir en una piscina, de les quals 10 eren nens menors de 10 anys. En aigües naturals (platges, rius, pantans, etcètera) van morir 164 persones, 24 més que a l’any anterior, de les quals més del 40% tenien més de 65 anys i en 234 casos no es va registrar on va passar l’accident.

A més d’aquestes morts, l’últim any amb dades disponibles també es van produir 626 ingressos hospitalaris en relació amb un ofegament no fatal, d’elles 211 eren persones de 65 i més anys i 216 eren menors d’edat, la majoria (186) nens menors de 10 anys.

En 79 casos l’ofegament es va produir per saltar o llançar-se de cap a l’aigua i, d’aquests, 19 van patir una lesió medul·lar. En 18 casos les lesions van ser degudes a accidents d’embarcació.

RECOMANACIONS DEL MINISTERI

Davant d’aquesta situació, i coincidint amb el començament de l’estiu, el Ministeri de Sanitat ha llançat una sèrie de recomanacions per extremar les precaucions a l’hora de banyar-se, entre les quals recorda la necessitat de respectar el significat de les banderes a les platges (i no banyar-se quan són vermelles), respectar les indicacions dels socorristes, no banyar-se en zones on estigui prohibit o fer-ho sempre acompanyat si s’és una persona gran o es té algun problema de salut.

Alhora, en cas d’estar cansat o tenir dificultats per tornar es recomana nedar d’esquenes movent les cames només fins a arribar prop de la riba; i alhora es desaconsella banyar-se de nit o després d’haver consumit alcohol, ja que “disminueix la capacitat de reacció davant d’un perill i pot propiciar conductes que poden posar en risc la salut”.

Tampoc aconsellen llançar-se de cap des d’una gran altura, en llocs de poca profunditat o sense conèixer si existeix algun obstacle en el fons tenint en compte que pot produir lesions molt greus. I en el cas de les piscines, assegurar-se que tenen les adequades mesures de seguretat (socorrista, closa perimetral) perquè els nens petits no hi puguin accedir lliurement, vigilar-los en cada moment i no usar flotadors inflables en cas de no saber nedar.

En el cas dels menors, recorden als pares que l’ofegament es produeix de manera ràpida i silenciosa, i que molts poden produir-se a l’entorn familiar, en banyeres, piscines privades o piscines inflables. Com recorda Sanitat, un nadó pot ofegar-se en 30 centímetres de profunditat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor