[VÍDEO] Rufián qualifica de ‘fake news’ que la comitiva judicial del 20-S hagués de sortir pel terrat

  • Seguiu el vídeo en directe de la declaració de Gabriel Rufián al Tribunal Suprem espanyol durant el judici contra el procés

VilaWeb
Redacció
28.02.2019 - 10:51
Actualització: 28.02.2019 - 23:44

Després de la jornada del judici contra el procés d’ahir, marcada per les declaracions de Soraya Sáenz de SantamaríaMariano Rajoy i Cristóbal Montoro, a més de la no-declaració d’Antonio Baños i Eulàlia Reguant, avui ha obert les compareixences dels testimonis el president basc Iñigo Urkullu. Després d’ell ha declarat el diputat d’ERC al congrés espanyol Gabriel Rufián. Vegeu a continuació el vídeo de la declaració de Rufian:

Rufián ha qualificat de fake news que la comitiva judicial que feia l’escorcoll el 20 de setembre de 2017 al Departament d’Economia hagués de sortir per un edifici adjacent. ‘És una fake news com que el català és perseguit a Catalunya’, ha dit en resposta a Vox, partit al qual ha respost les preguntes solament per a no perjudicar els interessos dels acusats, segons que ha explicat. Així i tot, Rufián no s’ha estat de qualificar de ‘vergonya’ que Vox sigui present com a part en el judici i ha dit que era un ‘partit xenòfob i racista’. El president del tribunal, Manuel Marchena, li ha cridat l’atenció per aquestes paraules. Rufián, que ha estat citat com a testimoni per la defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, ha dit que el 20-S no va veure violència, però que sí que en va veure l’1-O per part dels cossos policíacs espanyols.

En resposta a preguntes de l’advocat Andreu van den Eynde, Rufián ha relatat com es va assabentar de l’escorcoll de la Guàrdia Civil el 20-S: ‘Detenien companys nostres davant les seves filles.’ Ha dit que va arribar cap a la una del migdia procedent de Madrid i que va mirar d’entrar a la conselleria per demanar informació, però que agents de la Guàrdia Civil l’hi van negar.

També ha deixat clar que el 20-S no hi hagué violència: ‘Jo vaig anar a dinar i a berenar; crec que en una rebel·lió a berenar hi va poca gent.’ Per això ha dit que li ‘grinyola’ que es digui que allò era ‘una rebel·lió o un tumult perillós’. També ha dit que qui va convocar la manifestació va ser ‘la gent del poble de Catalunya’ que veia injustes les detencions.

Sobre el Primer d’Octubre, ha dit que aquell dia hi havia ‘gent amb un anhel brutal de votar, gent que va dormir als col·legis per la por que vingués la policia’, i que a partir de primera hora del matí hi va haver agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil que van ‘apallissar persones grans als col·legis’. ‘Sabíem que ens enfrontàvem a gent amb enormes mancances democràtiques, però no amb salvatges, perquè va ser una salvatjada pegar gent que volia votar’, ha dit.

Calendari del judici contra el procés

Avui, dijous 28 de febrer han de declarar: Iñigo Urkullu, Gabriel Rufián, Albano-Dante Fachin, Ernest Benach, Ada Colau, Juan Ignacio Zoido, Xavier Domènech, Josep Ginesta, Francesc Iglesias i Adrià Comella. Si no hi ha temps que declarin tots avui ho hauran de fer demà en una sessió extraordinària en horari de matí.

Fins ara les sessions ordinàries del judici contra el procés anaven de dimarts a dijous, però a causa de la durada de les declaracions dels acusats, Marchena va anunciar que també hi hauria sessió els dilluns 4, 11 i 25 de març. Entre dilluns i dijous de la setmana vinent, trenta-quatre testimonis passaran per davant del tribunal. S’hi destaquen l’ex-membre de la mesa del Parlament de Catalunya per Ciutadans José María Espejo-Saavedra; l’ex-secretari d’estat de Seguretat espanyol José Antonio Nieto Ballesteros; Juan Antonio Puigserver, que va assumir la direcció política dels Mossos durant el 155; i els comissaris dels Mossos d’Esquadra Manuel Castellví i Emilio Quevedo.

També declararan els propietaris dels hotels de Figueres i Reus on es van allotjar policies espanyols durant els dies previs i posteriors al referèndum; Núria Llorach, presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); i Xavier Xirgo, director del diari el Punt Avui.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor