Gabriel i Boya denuncien la manca d’imparcialitat del Suprem i demanen traslladar la causa del procés al TSJC

  • La defensa de les ex-diputades de la CUP ha presentat un recurs d'empara al TC per a demanar el trasllat de la causa

VilaWeb

ACN

19.03.2018 - 14:57
Actualització: 19.03.2018 - 17:16

La defensa d’Anna Gabriel i Mireia Boya ha presentat davant del Tribunal Constitucional espanyol un recurs d’empara per demanar que sigui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui instrueixi la causa per rebel·lió oberta al Tribunal Suprem espanyol. La defensa de les ex-diputades ja va fer aquesta petició al gener davant la Sala Penal del Suprem (que ho va tombar) i està pendent que resolgui un recurs de súplica. En aquell moment, el lletrat ja qüestionava la competència del Suprem i al·legava que no era un tribunal imparcial.

Com que la sala encara no s’ha pronunciat, ara Gabriel i Boya recorren al Tribunal Constitucional espanyol perquè consideren que es vulneren drets fonamentals. En el recurs d’empara, se citen drets del Conveni Europeu de Drets Humans, com el de ser jutjades ‘per un tribunal independent, imparcial i prefixat per la llei’ o el de tenir una ‘tutela judicial efectiva’.

A mitjans de gener, la CUP va presentar un escrit davant la Sala Segona del Tribunal Suprem espanyol on exposava que aquest tribunal no és competent en el cas del sumari per rebel·lió, on hi consten com a investigades, entre d’altres, les ex-diputades de la formació Mireia Boya i Anna Gabriel.

En aquest sentit, recorda que el mateix tribunal va rebutjar una denúncia d’UPyD per la consulta del 9-N pels mateixos delictes i que aleshores el Suprem va concloure que havien de ser els tribunals catalans els qui s’havien d’encarregar del cas. A més, fa constar que són diversos jutjats de Barcelona els qui investiguen fets relacionats amb l’1 d’octubre i amb la darrera legislatura. Entre els arguments, al·legaven que hi havia ‘manca d’imparcialitat i independència’ de l’alt tribunal espanyol perquè, per exemple, el fiscal que va signar la querella (José Manuel Maza, mort al novembre a Argentina) i l’actual fiscal general, Julián Sánchez Melgar, van ser companys de sala dels magistrats que investiguen la causa per rebel·lió.

També feien constar unes declaracions de la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va afirmar que el PP havia ‘escapçat l’independentisme’. Amb això, la defensa de la CUP entenia que s’havia ‘auto atribuït directament el resultat de determinades resolucions judicials’, el que, remarcaven, incompleix de ‘manera flagrant’ la separació de poders.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor