Fuset (JCF) veu “intencionalitat política” en la polèmica pels vestits de falles

  • El president de la Junta Central Fallera (JCF) i regidor de Cultura Festiva a l'Ajuntament de València, Pere Fuset, ha negat la possibilitat de presentar la seua dimissió a l'organisme després de la polèmica creada després que es feren públiques les normes sobre la vestimenta de les falleres. "Seria irresponsable abandonar el vaixell en este moment", ha subratllat.

VilaWeb

Redacció

21.11.2016 - 18:17
Actualització: 21.11.2016 - 21:54

VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

El president de la Junta Central Fallera (JCF) i regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha negat la possibilitat de presentar la seua dimissió a l’organisme després de la polèmica creada després que es feren públiques les normes sobre la vestimenta de les falleres. “Seria irresponsable abandonar el vaixell en este moment”, ha subratllat.

Fuset també ha assegurat que la polèmica al voltant de la publicació del reglament “l’ha encoratjat gent amb fins extrafallers” i que, per tant, “ha sigut activada ara, en el pitjor moment possible, amb una intencionalitat política: desgastar al Govern” local, dirigit per Joan Ribó.

En declaracions a Europa Press, Fuset s’ha pronunciat en estos termes respecte a les ‘Normes de protocol i actuació per a les falleres majors de València i els seus talls d’honor’ que demana a les joves que eviten les transparències i escots “excessius” i vestisquen faldilles d’una longitud mínima a l’altura del genoll.

Sobre este protocol, Fuset ha reiterat que la JCF va decidir “treure’l del calaix” en octubre per a votar una sèrie de modificacions de cara un nou reglament “amb l’aprovació dels sectors fallers i que tinga en compte la dignitat de les dones falleres”. “Este document no hauria d’estar tal qual, era un error i portava massa temps”, ha recalcat.

Tot i això, ha puntualitzat que en la JCF “els canvis no es poden impulsar únicament pel president” i “requerixen del consens del sector faller”, ja que es tracta d'”un organisme complex compost en la seua majoria per voluntaris”. “He de respondre per decisions que no compartisc”, ha assegurat.

Després de preguntar-li pel seu punt de vista sobre la polèmica, el president de l’entitat ha assegurat que “ha sigut activada ara amb una intencionalitat política en el pitjor moment possible”, perquè que “la gent que ha encoratjat això té uns fins extrafallers” i “han jugat altres factors que escapen del món faller”. “Així m’ho ha dit gent de dins de les Falles de diversa ideologia”, ha recalcat.

Pel que fa a la intencionalitat, ha apuntat que, segons la seua opinió, tracta de “desgastar a un govern”, el de Ribó, per al que “han activat esta polèmica i este ‘monstre'”, com ha qualificat al reglament.

CRIDA A LA CALMA

Pere Fuset sí ha reconegut “l’error per haver-ho detectat tard” i ha assegurat que en els pròxims mesos “se’n van a depurar les responsabilitats possibles”. “No descarte obrir la porta a la reflexió sobre la forma de treballar i per a això utilitzar el meu marge limitat com a president”, ha avançat.

Sobre esta qüestió, interpel·lat per si de cas pensa dimitir, ha remarcat que “seria irresponsable abandonar el vaixell en este moment” i ha assenyalat que la seua “responsabilitat” és “fer una crida a la calma i la unitat del món faller”, així com “convèncer el sector” de la necessitat d’un nou reglament.

Amb vista al nou protocol, Fuset ha assegurat que és una cosa que no pot fer “sol” perquè “la complexitat del món faller implica consens”. Amb tot, ha expressat que confia i desitja que les pròximes normes “siguen respectuoses amb els drets de la dona”, i demanarà la col·laboració dels tècnics del departament d’Igualtat de l’Ajuntament. “Espere que les Falles prenguen consciència en la línia de la dignificació de la dona”, ha remarcat.

RECALCA QUE EREN DE COMPLIMENT OBLIGAT

Preguntat per la posició dels expresidents de la JCF i la majoria de les Falleres Majors dels últims anys sobre esta qüestió –que en sengles comunicats han negat l’existència de normes imposades en la vestimenta–, el titular de l’entitat ha recordat que “els presidents ja van manifestar el seu rebuig al fet que este document estiguera vigent sense el seu consentiment”.

Alhora, ha subratllat que té “constància” de reglaments “anteriors a 2007” i ha lamentat que “es podrien haver modificat abans si la JCF poguera haver tingut accés a ells”.

En qualsevol cas, Fuset ha recalcat que els documents no eren simples recomanacions: “tots estan encapçalats amb l’apartat de ‘Normes de compliment obligat’, el requisit d’observació imprescindible i l’advertència que en cas de no ser aprovats, haurien de tenir conseqüències”.

Per a il·lustrar esta posició, ha assenyalat que el regidor del PP i expresident de la JCF Félix Crespo “ha canviat la seua versió: primer deia que no existia, després que era un esborrany i hui mateix ho ha reconegut”. “Davant de l’evidència, el debat sol s’ha centrat sobre la decisió inoportuna” –que les Falleres Majors de 2017 ho firmaren–, ha lamentat.

“L’ALCALDE NO ESTÀ PER SABER CADA DETALL”

D’altra banda, després de preguntar-li pel desconeixement del primer edil sobre el reglament, el president de la JCF ha incidit que “l’alcalde no està per tindre coneixement de cada detall” i ha recordat que l’organisme “és complex i es regix pel seu propi organisme”. “És impossible que estos detalls li arriben a ell” –a Joan Ribó–, ha insistit.

I sobre si creu que esta polèmica podria afectar la candidatura de les festes josefines de València com Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco, Pere Fuset ha asseverat que espera i desitja que no: “La candidatura és ferm i els informes són positius”, abans que es ratifique la proclamació a començament de desembre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor