La Fura dels Baus i Can Ruti transformen la ciència en art per a obrir noves vies d’investigació

  • ‘Supervivència vs Resiliència’ obre també un nou canal per fer arribar la recerca a la ciutadania

VilaWeb

ACN

28.06.2022 - 13:31

La Fundació Èpica de la Fura dels Baus, l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol de Badalona (IGTP) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) han creat un laboratori d’art i ciència per explicar les investigacions científiques a partir de les arts escèniques. L’objectiu és doble, des de generar noves vies d’investigació o propiciar l’aparició d’idees disruptives als laboratoris, a obrir nous canals per explicar la ciència a la societat des de la pròpia experiència. “És una mica una bogeria, però és investigació”, afirma el director de la Fura, Pep Gatell. La directora científica de l’IGTP, Júlia Garcia, afegeix que la ciència i l’art no són mons tan allunyats com semblen.

La performance que preparen la Fura dels Baus i l’institut de recerca de Can Ruti consisteix a transformar en persones, en actors, totes aquelles cèl·lules i partícules que conviuen en un laboratori. “Treballem amb reptes que tenen els científics, en fem una metàfora i ho traslladem a una performance”, resumeix Pep Gatell.

Un dels exemples que s’han dut a la pràctica en els darrers anys ha estat l’anàlisi de l’estratègia del càncer. “Un oncòleg ens explica com es belluguen les cèl·lules, com una d’elles deixa de fer el què ha de fer i es genera una revolució”. Aquest procés la Fura el porta dalt de l’escenari i els participants en la investigació “fan de cèl·lules bones i cèl·lules dolentes” per explicar aquest mateix procés.

L’activitat s’acaba amb una xerrada que permet als assistents entendre millor el com es comporta un càncer en el cos: “La societat arriba al coneixement de manera més experimental. Si els convidéssim a una xerrada de neurociència no vindria ningú”. A més, científics i artistes defensen que a través d’activitats com aquestes es pot generar nou coneixement científic.

En aquest sentit, la directora científica de l’IGTP, Julia Garcia, assegura que art i ciència “parlen llenguatges més propers del que es pugui pensar” i defensa que tots dos mons puguin treballar plegats. En la recerca de solucions, detalla García, cal ser sempre molt creatiu, també al laboratori.

En aquest projecte, a més, la creativitat de La Fura dels Bus per representar la investigació científica aporta al sector nous canals de comunicació amb la societat: “Fem coses molt interessants i molt profundes i a vegades ens manca aquesta capacitat d’explicar-ho a la societat”.

En el projecte de La Fura dels Baus i Can Ruti participen una trentena de persones i la pròxima experiència tindrà lloc a mitjans de juliol. El cap de setmana del 23 i el 24 de juliol es preveuen sessions obertes a la ciutadania per veure la darrera performance científica en la qual trebellen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor