La Fundació Miró i la UPF creen una càtedra per fomentar la recerca, la docència i la difusió de l’obra del pintor

  • L'acord permetrà als acadèmics desenvolupar projectes a partir de la col·lecció i de la programació del centre

VilaWeb
'Maig del 68', de Joan Miró
ACN
03.06.2022 - 20:14

La Fundació Joan Miró i la Universitat Pompeu Fabra han signat aquest divendres la creació de la Càtedra Fundació Joan Miró-UPF d’Art Contemporani. El director de la institució cultural, Marko Daniel, ha destacat: “Aquesta col·laboració permetrà de desplegar projectes de recerca a partir de la col·lecció, la programació expositiva i les activitats de la fundació per generar nou coneixement i compartir-lo amb el món acadèmic, investigador i amb el públic general”. La càtedra impulsarà la realització de tesis doctorals i promourà la plasmació de les recerques en publicacions especialitzades. La cooperació entre la UPF i la fundació va començar l’octubre del 2020 per fomentar l’interès per l’art contemporani i difondre l’obra del pintor Joan Miró.

Oriol Amat, rector de la UPF, n’ha dit: “Obre un territori inèdit en col·laboració institucional sota una fórmula d’innovació i transferència com és una càtedra. Entronca amb les tres activitats principals d’una universitat intensiva amb recerca com és la Pompeu Fabra.” Amat ha dit que la nova càtedra permetrà de fer recerca i de vehicular-hi activitats de recerca. “Tots aprendrem de tots”, ha resumit tot considerant que la recerca conjunta permetrà que arribi a les aules i al conjunt de la societat.

Per la seva banda, el director de la Fundació Joan Miró ha recordat que el pintor volia que la institució fos un espai de referència internacional per la seva obra, per l’art contemporani i pels estudis del seu fons per compartir amb el públic la investigació i la recerca que es feia de l’art modern i contemporani. En aquest sentit, ha detallat que la col·lecció de la fundació comprèn unes 500 obres d’art majors que permeten un recorregut per la seva carrera i una col·lecció d’obres sobre paper d’uns 16.000 objectes que inclouen 10.000 dibuixos i molta documentació que ara estarà a disposició d’estudiants i investigadors.

L’acord entre ambdues institucions també preveu classes magistrals a càrrec d’especialistes de la fundació en diverses matèries com la conservació, la restauració, l’educació, les exposicions o la comunicació.

La creació d’aquesta càtedra és un pas més en l’acord de col·laboració que van signar les dues institucions el 2020. Fruit d’aquest conveni, la Fundació ha cedit de manera temporal dos acrílics sobre paper que Miró va crear el 1968. Aquestes dues obres estan exposades a l’Espai Tàpies del campus de la Ciutadella de la UPF, i estan integrades a la UPF Art Track, un recorregut pel patrimoni artístic i cultural de la universitat en el qual també hi ha artistes com Susana Solano, Alfonso Alzamora o Antoni Tàpies. A més, la institució cultural ha cedit a la UPF durant deu anys una part del fons bibliogràfic d’art dels segles XX i XXI de la seva biblioteca.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor