Els funcionaris del parlament estudien com recuperar als tribunals les llicències per edat

  • Critiquen que la decisió unànime d'ahir de la Comissió d'Afers Institucionals del parlament de derogar el privilegi va vulnerar el principi de negociació col·lectiva

VilaWeb
Redacció
18.02.2022 - 13:56
Actualització: 18.02.2022 - 14:56

El Consell de Personal del Parlament de Catalunya s’ha adreçat a la cooperativa d’advocats laboralistes Col·lectiu Ronda per a analitzar la viabilitat d’emprendre accions legals contra la decisió unànime de tots els partits polítics de derogar les llicències per edat, que permetia que treballadors de més de seixanta anys i que en portessin més de quinze treballant al parlament cobressin el seu sou sense treballar durant tres anys.

La Comissió d’Afers Institucionals (CAI) va aprovar una resolució per a derogar l’article 79 de l’Estatut del Règim del Govern Intern del parlament, que era el que concedia aquest privilegi. Amb tot, el Consell de Personal de la cambra critica que es tracta d’una decisió unilateral que tira enrere el resultat d’una negociació col·lectiva, dret d’bàsic dels treballadors. Segons que expressa en un comunicat el Col·lectiu Ronda, aquesta decisió redueix la representació social dels treballadors per incidir en la determinació de les seves condicions de treball: “Un òrgan de representació de qualsevol col·lectiu laboral no pot ser merament consultiu, doncs això equivaldria, ni més ni menys, que a permetre que hi haguessin persones treballadores sense dret de representació sindical. Seria un retrocés dramàtic no tan sols per al personal del parlament sinó per al conjunt de les persones treballadores.

A partir de la publicació al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya de la derogació de l’article que contemplava les llicències per edat, els treballadors tindran dos mesos per a impugnar-ho al TSJC. Segons el Col·lectiu Ronda, la resolució aprovada ahir sense negociació amb els representants dels treballadors pot haver vulnerat drets considerats fonamentals per la constitució espanyola i diversos articles de l’Estatut del Règim del Govern Intern del parlament. “Si aquesta forma de procedir en relació amb les llicències de l’article 79 fos de caràcter generalitzat, equivaldria a desterrar qualsevol mena de seguretat jurídica dels acords assolits en els processos reglats de negociació.”

Els funcionaris del parlament diuen que se senten maltractats

El Consell de Personal diu que van passar mesos negociant les condicions d’accés i la durada de les llicències, però que no haurien tingut cap problema a tornar a negociar tot allò que convingués, fins i tot la supressió definitiva. “El problema no és i no ha estat mai la supressió de la llicència, però és intolerable que la mateixa mesa del parlament que encara no fa dos mesos aprovava aquesta modificació ara actuï de forma unilateral per eliminar les llicències, ignorant l’obligació de negociació i consulta que li imposen l’Estatut del Règim del Govern Intern i el conjunt de la legislació vigent”, diuen, i critiquen que els grups polítics vulneren drets fonamentals per a “aconseguir un titular i fer-se una foto fàcil”.

També critiquen que la publicació als mitjans de comunicació del privilegi de les llicències per edat n’ha perjudicat el prestigi: “Se’ns ha llançat l’opinió pública a sobre i s’ha estès un descrèdit que no mereixem i que afecta la credibilitat mateixa de la primera i principal institució política del país.”

Així mateix, miren de llevar-se responsabilitats per la pèrdua de l’escó del diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa del parlament, Pau Juvillà: “Ens adherim al que ja va apuntar la secretària general en un comunicat anterior: els treballadors i treballadores del parlament mantenim l’engranatge de l’administració parlamentària, no obstaculitzem ni bloquegem; treballem per preservar el bon nom de la institució i el seu prestigi. Totes les afirmacions que s’han fet aquests dies contra els funcionaris del parlament formen part d’una batalla política que no té res a veure amb nosaltres i que no s’ajusten a la veritat. Ens devem a la institució i vetllem pel seu bon funcionament. L’administració ha de ser objectiva per tal d’evitar l’arbitrarietat i ser plenament garantista. Recordem que els representants electes són els legisladors i són els responsables de modificar, suprimir o crear el marc legal necessari per a les seves accions.”

Per tot plegat, demanen que se’ls deixi al marge de les crisis polítiques: “La política de partit no hauria de desgastar les institucions, que és el que, a parer nostre, està passant en aquests moments.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor