Fumito Ueda, l’artista que vol elevar el videojoc al nivell de la resta de les arts

  • No fa gaire temps, poca gent considerava el cinema un art; avui en dia és una cosa que pocs posen en dubte. Fumito Ueda, animador i desenvolupador de videojocs japonès, és un d'aquests creadors de títols amb una sensibilitat especial capaços de fer trontollar la consideració del videojoc com un art menor.

VilaWeb
Redacció
05.07.2017 - 13:23

MADRID, 3 (Portaltic/EP)

No fa gaire temps, poca gent considerava el cinema un art; avui en dia és una cosa que pocs posen en dubte. Fumito Ueda, animador i desenvolupador de videojocs japonès, és un d’aquests creadors de títols amb una sensibilitat especial capaços de fer trontollar la consideració del videojoc com un art menor.

Ueda és la ment responsable de tres títols –Ico (2001), Shadow of the Colossus (2005) i The Last Guardian (2016)– que són àmpliament reconeguts com a videojocs d’autor. En una entrevista concedida a Portaltic durant el Gamelab 2017, el director creatiu del seu propi estudi GENDesign manifesta la seva intenció de “portar el videojoc al nivell de la resta de les arts”.

Com a recepta per millorar la consideració inferior del videojoc, Ueda proposa un model alternatiu per crear videojocs en què les creacions siguin personals. “A l’hora de crear, l’experiència pròpia és el més important. Creo videojocs basats en la meva experiència personal, en el que he vist al cinema o en els videojocs que he jugat quan era jove. Jo no em cenyeixo a les modes del moment perquè sinó no podria crear res autèntic”, afirma.

Els videojocs de Fumito Ueda es caracteritzen per les seves històries universals que tracten sobre la comunicació, en les quals paradoxalment els personatges no pronuncien amb prou feines paraules. Aquests títols d’acció tenen un altre punt en comú: la imaginació, que empeny l’espectador-jugador al fet que “llegeixi entre línies”, com explica el mateix artista.

Una altra de les mesures defensades pel desenvolupador japonès és la separació amb la resta de disciplines, inclosos els seus professionals. “Per crear un videojoc, ha d’haver-hi un guionista específic, un desenvolupador, un músic… Si els jocs són valorats és perquè pretenem elevar-los fins al nivell d’art”, ha sentenciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor