08.04.2022 - 09:03
|
Actualització: 08.04.2022 - 11:03
Els grups municipals de Barcelona en Comú, ERC i una seixantena d’entitats de la ciutat han acordat de fixar uns objectius en matèria d’ensenyament fins al 2030 en el document de bases Acord Edu2030BCN. S’hi especifiquen vint-i-tres fites, emmarcades en set eixos, que són: l’educació i criança de la petita infància, planificació de l’oferta i parc públic d’equipaments de 3 a 16 anys, igualtat d’oportunitats, trajectòries post 16, transformació per a la qualitat equivalent dels projectes d’ensenyança, aprenentatges al llarg de la vida dels adults i oportunitats educatives i culturals més enllà de l’escola.
S’hi han marcat tres focus d’atenció principals. El primer es tracta de crear 22 noves llars d’infants per a universalitzar l’ensenyament. Se cerca de passar-ne de 103 a 125 i de 8.500 infants matriculats a un mínim d’11.000.
El segon marc és aconseguir una escola pública, equilibrada i de proximitat, amb la necessitat d‘augmentar la seva oferta. Per tant, s’han marcat com a fita l’increment del 83% al 90% el nou alumnat de P3 que es matricula en un centre de la zona en què resideix. També se cerca d’arribar a una proporció de joves de 3 a 16 anys escolaritzats assimilable al 70% del context català i al 80% de l’europeu. Així, l’objectiu és passar del 46% actual a un mínim del 60% dels infants i adolescents de segon cicle d’educació infantil a l’ESO matriculats.
El tercer focus va més enllà i vincula l’entorn social per a assolir que l’índex de l’alumnat en situació de vulnerabilitat social sigui inferior al 0,3 en totes les zones i reduir la segregació. També vol garantir la gratuïtat efectiva de l’escolarització a tots aquells en situació de vulnerabilitat dels 2 als 18 anys.
Hi ha altres finalitats del pla, com ara reduir l’abandonament universalitzant l’etapa 16-18, augmentar l’oferta pública de Formació Professional a l’Àrea Metropolitana de Barcelona per tal de tenir places suficients i assequibles per a tots els alumnes. Alhora, vol assegurar l’assoliment de les competències bàsiques amb una taxa per sobre del 95% i garantir l’ensenyança d’adults. Sobre això últim, l’objectiu és situar la taxa de participació en activitats formatives al llarg dels darrers dotze mesos en un 50% per als adults entre 25 i 64 anys de Barcelona.