24.04.2019 - 21:30
|
Actualització: 25.04.2019 - 11:10
El Col·legi de Registradors de la Propietat espanyol ha publicat recentment el balanç del primer trimestre de l’any sobre la constitució i l’extinció de societats de l’estat espanyol. Se’n destaca el fet que se’n van més empreses de la comunitat de Madrid que no pas de Catalunya. Aquesta tendència ja s’havia començat a entreveure l’últim trimestre del 2018, però ara els resultats demostren la consolidació d’una tendència que es manté. Entre el gener, el febrer i el març 349 empreses se’n van anar de Catalunya, i en canvi de Madrid, 616.
Entre l’octubre, el novembre i el desembre del 2018, Catalunya ja va deixar escapar menys empreses que Madrid: 214 per 356. Ara la xifra s’amplia i permet de contraposar la situació actual amb la que les forces polítiques i econòmiques espanyoles van crear a final del 2017 i que va motivar la fugida de milers d’empreses de Catalunya.
Felipe VI, l’ex-president espanyol Mariano Rajoy i la cúpula del seu govern van treballar de valent els dies d’abans i després del referèndum per forçar una fugida d’empreses que servís de càstig econòmic. Aquesta operació la va culminar el 6 d’octubre de 2017 el consell de ministres espanyol: va aprovar un decret que permetia que en les societats de capital el consell d’administració pogués decidir sobre el trasllat de seu social, i no calgués l’acord de la junta d’accionistes. Aquesta mesura, que molts analistes van considerar un instrument de coacció, va originar un canvi de seus socials en massa.
De l’endemà del referèndum al 29 de desembre, 3.208 empreses van sol·licitar d’abandonar Catalunya. Són dades del Col·legi de Registradors de la Propietat. Fins llavors el col·legi no havia publicat xifres sobre el trasllat d’empreses, però la pressió mediàtica va fer que, a partir d’aquell moment, en el resum trimestral reservés un espai a informar del trasllat de societats entre comunitats autònomes.
El primer trimestre del 2018, la sagnia va continuar: 1.350 empreses se n’anaren de Catalunya. D’aquestes, 743 van establir la seu social a la comunitat de Madrid, que, per contra, només va perdre 313 empreses. Al segon trimestre la fuita d’empreses va caure fins a 500 i a final del 2018 ja hi hagué un tomb respecte de Madrid, una dinàmica que s’ha mantingut fins ara.