Fruites de tardor: olives i codonys (dues receptes)

  • Us expliquem com fer un codonyat deliciós i com adobar olives arbequines, per tenir-les a punt per Nadal

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

03.10.2015 - 06:00

La tardor és una estació ben rica en fruites i verdures, tant per fer menges dolces com salades. De manera que us presentem dues receptes que també són en l’arrel del procés de les conserves, per tenir-les de cara a l’hivern. Us proposem la recepta del codonyat i una manera d’adobar olives arbequines (si teniu al pati una olivera, ara podreu començar a recollir-ne les olives), per menjar-les durant els àpats de les festes de Nadal, si es vol.

Codonyat.
Codonyat.

El codonyat

La recepta del codonyat té un grau baix de dificultat i un rendiment gustatiu enorme. Només cal rentar bé, amb pell i tot, els codonys. Un cop nets es tallen a trossets més aviat petits. Es pesen i per cada quilo de codony es posa: 800 grams de sucre, el suc de dues llimones i un vas petit d’aigua.

Tots els ingredients es posen en una olla i es fan bullir de 25 minuts a 30.

Després el contingut de l’olla es tritura i es posa en safates, que poden ser d’alumini, i es tapen amb paper film. D’aquesta manera el codonyat es pot guardar diversos mesos a la nevera.

Aquest codonyat servirà també per fer panellets quan arribi Tot Sants.

Olives arbequines.
Olives arbequines.

Adobar olives arbequines

Collirem les olives i les posarem sense fulles ni branquetes en un recipient amb aigua, que no sigui de metall. Canviarem l’aigua cada dia durant nou o deu dies. Perdran l’amargantor.

Després les posarem amb aigua i sal. De 150 grams a 200 per litre d’aigua. Hi ha qui proposa per mesura nou gots petits d’aigua per un got petit de sal. La millor mesura és anar tastant l’aigua amb sal fins a trobar-li el punt.

Aleshores procedirem a amanir-les. També és al gust de cadascú: amb alls, sajolida, romaní, farigola, fonoll, llorer, pell de taronja, pell de llimona… La quantitat dependrà de la mida del pot.

Si aquest procés es fa en aquesta època, per Nadal tindrem les olives arbequines a punt de menja. I amb el temps les olives van agafant més gust.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem