03.10.2015 - 06:00
La tardor és una estació ben rica en fruites i verdures, tant per fer menges dolces com salades. De manera que us presentem dues receptes que també són en l’arrel del procés de les conserves, per tenir-les de cara a l’hivern. Us proposem la recepta del codonyat i una manera d’adobar olives arbequines (si teniu al pati una olivera, ara podreu començar a recollir-ne les olives), per menjar-les durant els àpats de les festes de Nadal, si es vol.
El codonyat
La recepta del codonyat té un grau baix de dificultat i un rendiment gustatiu enorme. Només cal rentar bé, amb pell i tot, els codonys. Un cop nets es tallen a trossets més aviat petits. Es pesen i per cada quilo de codony es posa: 800 grams de sucre, el suc de dues llimones i un vas petit d’aigua.
Tots els ingredients es posen en una olla i es fan bullir de 25 minuts a 30.
Després el contingut de l’olla es tritura i es posa en safates, que poden ser d’alumini, i es tapen amb paper film. D’aquesta manera el codonyat es pot guardar diversos mesos a la nevera.
Aquest codonyat servirà també per fer panellets quan arribi Tot Sants.
Adobar olives arbequines
Collirem les olives i les posarem sense fulles ni branquetes en un recipient amb aigua, que no sigui de metall. Canviarem l’aigua cada dia durant nou o deu dies. Perdran l’amargantor.
Després les posarem amb aigua i sal. De 150 grams a 200 per litre d’aigua. Hi ha qui proposa per mesura nou gots petits d’aigua per un got petit de sal. La millor mesura és anar tastant l’aigua amb sal fins a trobar-li el punt.
Aleshores procedirem a amanir-les. També és al gust de cadascú: amb alls, sajolida, romaní, farigola, fonoll, llorer, pell de taronja, pell de llimona… La quantitat dependrà de la mida del pot.
Si aquest procés es fa en aquesta època, per Nadal tindrem les olives arbequines a punt de menja. I amb el temps les olives van agafant més gust.