26.09.2020 - 21:50
|
Actualització: 27.09.2020 - 09:19
Aquest estiu vam començar una sèrie sobre les fruites d’estiu i, seguint l’estacionalitat, ara la farem amb les fruites de tardor.
La fruita de tardor és la que trobarem a partir de la segona quinzena de setembre, durant el mesos d’octubre i novembre i fins mitjan desembre.
El dia es comença a escurçar, arriba la fresca i les pluges. Encara hi ha fruites refrescants –gerds, móres, groselles, prunes, préssecs, meló, síndria–, però n’arriben de noves: magrana, caqui, raïm, pera i poma.
Apareixen els cítrics: mandarines, taronges i aranges. Després en podrem gaudir durant tota la tardor i l’hivern.
És el moment de recollir les olives, que després s’hauran de processar perquè no ens les podem menjar crues i de collir els fruits secs –ametlles, avellanes, nous…
Racions i recomanacions
Una ració és una peça de fruita sencera: una poma, una pera, una taronja…
Una ració també pot ser dues peces de fruita de mida més petita: dues mandarines, un gotim de raïm.
Es recomana prendre entre dues i tres racions de fruita al dia.
Es pot menjar per esmorzar, com a llevants i entre hores –a mig matí o mitja tarda.
Una ració de fruita seca és un grapat que cap dins la mà: 7-8 avellanes o ametlles, 4-6 mitges nous…
La fruita seca es pot menjar com a llevants, acompanyada amb iogurt, a les amanides i és ideal per a menjar entre àpats.
Les fruites de setembre
Aprofitarem el final de temporada de les següents fruites:
Meló
Síndria
Préssec –de la varietat que es fa a Lleida i a l’Aragó: els de Calanda
Fruits silvestres: gerds, móres, groselles
Pera Blanquilla
Nabius –que ens acompanyaran fins desembre
És el mes de la poma:
La vermella Starking
L’àcida Reineta
L’eterna Golden –ideal per a fer al forn o fer pastissos
És el mes del raïm:
El moscatell està al millor moment
Raïms blancs i vermells
Fruites amb gran poder antioxidant
Moltes fruites de tardor tenen colors molt vius, això significa que ens aporten pigments amb acció antioxidant que ens ajuden a mantenir el sistema immunitari en bones condicions.
Al principi encara és temps de prunes, préssecs (de Lleida i l’Aragó), de meló i de síndria, però s’acabaran aviat. Totes llueixen colors vermellosos i morats.
Fruites de tardor riques en fibra i antioxidants
Al setembre es troba la varietat de pera Blanquilla que és molt fina i sucosa. És una fruita amb un alt contingut en aigua, fibra i potassi. També conté tanins, una substància que té acció astringent. S’ha de collir verda i deixar madurar uns dies a casa, si no quan és verda l’astringència dels tanins fa que sigui molt aspra i desagradable al paladar, amb menys sabor.
El raïm també té tanins, sobretot a la pell, que són els responsables de moltes qualitats dels vins. Per això quan es menja, la pell també es aspra a la llengua i al paladar.
Les pomes tenen un alt contingut en aigua –el 85%– i en fibra i aporten poques quilocalories. A més són riques en uns elements fitoquímics, els flavonoides, que tenen propietats antioxidants.
Si la poma es menja crua estimula el trànsit intestinal.
En canvi, si la poma es menja cuita o es ratlla, les propietats canvien: la poma canvia de color i s’enfosqueix a causa de la pectina, una substància que fa un suc espès i marronós que té propietats astringents.
Les fruites amb poder astringent són les que es recomanen quan hi ha descomposició o diarrea: poma al forn, codonyat, peres cuites…
La fruita crua, com que té molta fibra té poder laxant i estimula el bon funcionament dels budells.