Fronteres, una invenció dels humans

  • "Partal ens atrapa des de la primera pàgina, ens explica les seves vivències de manera enriquidora, amb un munt de cites i referències bibliogràfiques"

Gemma Pasqual i Escrivà
08.03.2022 - 20:30
VilaWeb

“Van intentar matar la cultura i l’expressió màxima de tot un món de tolerància i diversitat que aquesta ciutat havia bastit pacientment en el curs de segles de convivència, entre pobles i religions.” Sarajevo és la frontera dels llibres, ens explica Vicent Partal a la seva darrera obra: Fronteres, publicada per Comanegra. Un conjunt de relats deliciosos, una barreja de dietari i periodisme, farcit de bona literatura, que ens fa recórrer el món, des del sofà de casa, travessant frontera a frontera llocs i pobles, alguns de ben coneguts, alguns altres dels quals no havia sentit a parlar mai.

Belfast és la frontera de les paraules; a Ciutat de Mèxic, la frontera és una biblioteca; Khayelitsha, la del somriure; a Moscou, la frontera és una bandera; Recife és la de la música; a Tiraspol, una llibreta; a Vinkovci, és una bicicleta i a Salses, la frontera és un retorn. Línies inexistents que algú ha dibuixat sobre un mapa, perquè, com explica l’autor, contra allò que sol pensar la gent, i contra allò que els estats volen que pensem, les fronteres són sempre una invenció humana i ni tan sols les més naturals aparentment no ho són, de naturals.

Partal ens atrapa des de la primera pàgina, ens explica les seves vivències de manera enriquidora, amb un munt de cites i referències bibliogràfiques, i tot i que gran part d’aquestes fronteres són fruit de guerres i destrucció, aquests relats són sanadors i ens reforcen les nostres pròpies defenses, com diu un dels lemes de l’editorial. Provocant la nostra imaginació, l’autor ens convida, aquest és el seu desig, a viatjar, trepitjar les fronteres, travessar-les, a deixar-nos portar tant per les visibles com les invisibles.

Fronteres és una molt bona lectura, recomanable, sobretot, en aquests moments de guerra que vivim, ens ajudarà a comprendre una miqueta més aquest món incomprensible, que oblida la seva història i repeteix els mateixos errors una vegada i una altra vegada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor