Front comú de vuit entitats en defensa dels drets lingüístics

  • També denuncien que la presència de les llengües cooficials sigui anecdòtica en els mitjans públics

VilaWeb

EFE

10.04.2019 - 20:59
Actualització: 10.04.2019 - 21:01

Vuit entitats socials i culturals d’arreu de l’estat espanyol han presentat a Pontevedra un manifest a favor de la pluralitat lingüística que, entre altres qüestions, reclama la defensa de les llengües diferents del castellà.

El manifest, presentat simultàniament a Pontevedra, Barcelona i Sant Sebastià, ha estat signat per A Mesa pola Normalización Lingüística (Galícia), Kontseilua (País Basc), Òmnium Cultural, CIEMEN i Plataforma per la Llengua (Catalunya), Acció Cultural del País Valencià (País Valencià), l’Obra Cultural Balear (Illes), Nogará (Aragó) i Iniciativa pel Asturianu (Astúries)

El president d’A Mesa, Marc Maceira, en nom de tots els signants, ha reivindicat el dret de les persones d’emprar la seva pròpia llengua com a garantia de democràcia, de llibertat i de progrés.

La diversitat lingüística ‘no és un caprici’, ha assenyalat Maceira, sinó una necessitat perquè les persones visquin amb ‘dignitat col·lectiva’ en una societat plural i democràtica que ‘no admeti l’odi contra ningú’, tampoc en l’àmbit idiomàtic.

El responsable d’aquest col·lectiu ha recordat que un 45% dels ciutadans de l’estat viuen en territoris amb llengua pròpia diferent del castellà i per als que no és possible parlar aquests idiomes ‘amb tota normalitat, llibertat i igualtat de condicions’.

El manifest reclama que tots els partits polítics assumeixin que totes les llengües pròpies han de gaudir dels mateixos drets i deures que es reconeixen al castellà, especialment la seva ‘deure de coneixement’, igual que succeeix en societats plurilingües ‘més avançades’ com Bèlgica, Suïssa o el Canadà.

En referència a això, reclamen que es reformin els estatuts per dotar d’oficialitat a les llengües pròpies que encara no són oficials en una part o en la totalitat del territori on es parlen i que, en tot cas, els poders de l’estat espanyols no siguin ‘ariets’ contra la promoció de les llengües que es parlen a tot el país.

Aquests vuit col·lectius denuncien a més que la presència de les llengües cooficials sigui anecdòtica en els mitjans públics, que la legislació restringeixi la seva presència en l’àmbit econòmic i comercial o que no sigui un requisit per a l’accés a l’administració pública . ‘Només des de posicions d’odi favorables a la discriminació i contràries al pluralisme es pot defensar la situació actual’, ha subratllat Marcos Maceira.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor